Ultrapravice spojuje síly, varují Lidové noviny. A cupují společný plakát několika stran

04.10.2014 11:12

Lidové noviny píší o předvolební spolupráci ultrapravicových stran. Společnou kandidátku postavily v Praze a Karlových Varech. Deník otiskl i jejich propagační plakát, který mu svou grafikou připomíná maoistickou propagandu. Pod hlavičkou Národního kongresu jsou na něm Tomáš Vandas, Adam Bartoš a politolog Daniel Solis.

Ultrapravice spojuje síly, varují Lidové noviny. A cupují společný plakát několika stran
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Vandas na předvolebním mítinku v Mostě

V červenci v Praze stvrdili zástupci dvou euroskeptických stran, NE Bruselu - Národní demokracie (ND) a Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), vytvoření společné platformy s názvem Národní kongres. Nyní strany spolupracují a jejich společný předvolební plakát hlásá: „Čeští vlastenci spojují síly“. Předsedu DSSS Tomáše Vandase a předsedu ND Adama Bartoše na něm doplňuje politolog Daniel Solis, který se naposledy angažoval v hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru.

Pánové se pod hlavičkou Národní kongres shodli na účelnosti vytvoření koaličních kandidátek do komunálních voleb. Nechtějí prý tříštit síly a jít proti sobě. Uskupení, které se snaží získat hlasy voličů, vzniklo kromě Prahy také v Karlových Varech. LN o tom informují v článku s názvem „Ultrapravice se do voleb spojuje“.

Program vypadá na první pohled podobně jako sliby ostatních

A co slibují případným voličům? Vandas například vykresluje centrum Prahy „bez eboly“. Není to údajně narážka na cizince, tvrdí, že chce zbavit hlavní město prodejců drog.

Lidové noviny poukazují na to, že když se začtete do jejich volebního programu, tak se na první pohled příliš neliší od politických slibů jiných kandidátů. Chtějí čistou Prahu, pražskému letišti Václava Havla vrátit původní název a podobně.

Deník však ukazuje možná rizika, protože Vandas je údajně ultrapravicový politik s extrémními názory a Bartoš prý zase antisemita, který publikoval seznam Židů. Ani třetí z plakátu za nimi nezaostává, podle deníku je zase příznivcem konspiračních teorií a pře se s teologem Tomášem Halíkem. Označil jej totiž za významného protagonistu Nového světového řádu.

Zejména prý Bartoš se pohybuje na hraně. Policie se údajně zabývá jím zveřejněným seznamem tuzemských Židů, který publikoval na svém webu s názvem „Čechy Čechům“. Bartoš ale tvrdí, že nejde o seznam, ale o encyklopedii. Vandasovi to nevadí, je prý zejména háklivý na zmínky o jeho náklonnosti k neonacistům a ultrapravici. „Musím rozlišovat mezi osobní aktivitou pana Bartoše. Já sám žádné seznamy nemám a nehodlám provozovat. Nespojoval bych to nicméně s politikou jeho strany. Má program, na kterém se shodneme,“ uvedl pro LN.

Lokálně prý uspět mohou

V posledních komunálních volbách získala Vandasova strana celorepublikově dvě stě tisíc hlasů, z čehož deset tisíc v Praze. Politolog soudí, že spojení podobně založených stran jim může prospět. „Celorepublikově nebudou silní, ale lokálně úspěšní být můžou,“ říká k jejich šancím politolog Pavel Šaradín. „V některých kruzích jim spolupráce může být ku prospěchu, zejména v místech se sociálními potížemi,“ míní politolog z Palackého univerzity v Olomouci.

Tyto strany slibující vyklizení měst od závadových osob a hrajících na nacionalistickou strunu totiž sbírají hlasy právě ve zmíněných lokalitách. Ať už jde o severní Čechy nebo sever Moravy. LN to vysvětlují i tím, že v těchto lokalitách žijí nejpočetnější romské komunity, proti kterým Vandasovy „dělníci“ často vystupují.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Dancso - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…