Umělec Černý postavil obrovský vztyčený prostředníček, který míří na Pražský hrad

21.10.2013 9:37

Na Vltavě v centru Prahy se dnes ráno, jen pár dní před předčasnými parlamentními volbami, objevil rozměrný objekt v podobě vztyčeného prostředníčku, který směřuje k Pražskému hradu. Desetimetrový fialový objekt sem umístil sochař David Černý, který svými uměleckými díly aktuální politickou situaci glosoval v minulosti již několikrát.

Umělec Černý postavil obrovský vztyčený prostředníček, který míří na Pražský hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Umělec David Černý

Dnešní dílo nechce příliš komentovat, podle něj je gesto dostatečně známé i výmluvné, důležité pak podle něj je, kam směřuje. Černý se podílel na prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga, soupeře nynější hlavy státu Miloše Zemana.

Prezident Zeman, který je nyní na návštěvě Ukrajiny, zatím nechtěl objekt na Vltavě komentovat. "Zatím jsem to neviděl, takže se k tomu nemohu vyjadřovat," vzkázal prostřednictvím své mluvčí Hany Burianové.

Prostředníček na Vltavě je zvětšený, proti prstu na ruce má o dva klouby navíc.

Černý se před několika lety podílel na iniciativě S komunisty se nemluví, i v té použil pro výtvarné materiály stejné gesto; prostředníček byl navíc porostlý ostny.

Gesto se u nás těší oblibě a je hojně používané

Urážlivé gesto vztyčeného prostředníčku je značně rozšířené a v oblibě ho mají i čeští politici. V únoru 2007 ho použil v Parlamentu tehdejší premiér Mirek Topolánek. Později vysvětloval jeho význam jako neverbální komunikaci s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. O rok později gesto použil Kalousek vůči tehdejšímu poslanci Davidu Rathovi poté, co Rath zmínil Kalouska v souvislosti s nedostatečnou péčí o duševně nemocné v České republice. Zpěvák Karel Gott zvedl prostředníček dokonce v televizi. Poslal ho těm, kteří mu nepřáli medaili za zásluhy pro Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…