Umělec Klus: „Nejsem patriot.“ Ale o Ukrajině si zazpíval

06.03.2024 8:50 | Monitoring

Písničkář Tomáš Klus přišel s novou skladbou Prestupnik. „730 dní ryzího hrdinství,“ píše k tomu vzkaz a doplňuje ukrajinskou vlajku. „Jedněm chybí rozum, druhým jasné důkazy, kdo je tu prestupnik a kdo obětí,“ zpívá ve skladbě o dvou chlapcích. Ale také prohlásil, že není patriot.

Umělec Klus: „Nejsem patriot.“ Ale o Ukrajině si zazpíval
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Písničkář a politický aktivista Tomáš Klus

„Viděl jsem na pískovišti dva kluky si hrát. Byli to ještě svišti. Stavěli si hrad. Viděl jsem i věci příští. Větší menšímu krad a on mu lištil. Tož začali se prát. Nečekal ten větší od malýho, že se nerozbrečí, ale navíc, že praští ho. A jak a jak! Z balkonů už přihlížejí sporu dospělí, ale moc nechtějí se do ničeho plést. Občas fandí, občas klejí, za doprovodu gest. Prý malej: Všechna čest, co všechno umí snést. To, že velký chtěl, co jeho není, nějak vyšumívá v zapomnění. Bulí a přitom háže kamení. Ale no tak, jakýpak copak,“ zpívá Klus.

„Teď když se navíc ví, že velký doma zle velí, že bráchu ztlouk a nechal zahynout. Proč to po balkonech dále jen tak ševelí, jak mrtvej brouk. Nechceme s tím hnout. Dokud nebude chtít velký naše byty, budem malýmu parťákem skrytým. Dokud nezazvoní u našich dveří, budeme věřit. Ach ano, věřit. Šeří se, již v hašteření ševel přechází. I u nás doma vládne napětí. Jedněm chybí rozum, druhým jasné důkazy, kdo je tu prestupnik a kdo obětí,“ pokračuje ve skladbě.

„Zatím malej drží, třikrát sláva. Zatím ještě nečte Rudý práva. Zatím můžem dělat, co se dá, dá, dá. Třeba probrat souseda... “ končí píseň.

 
Klus je svými nejrůznějšími protestsongy znám, stejně jako svými různými prohlášeními ohledně toho, jaký je občan. „Jsem občan planety Země,“ píše nyní. „Nejsem patriot. Uf. A je to venku. Jsem z Třince, ale lidi z Třince pro mne nejsou víc, než lidi z Kopřivnice nebo z Chebu. Nenadávám v Brně na Pražáky a v Ostravě na Brňáky, abych nabral body,“ zmínil Klus.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49994 lidí
„Ta naše krásná zemička je tak malá, že mi přijde líto ji rozdělovat ještě na městské státy, losnovce či mažňákovce... Nemám à priori pifku na Poláky, Uganďany ani Mongoly, protože JSEM OBČAN PLANETY ZEMĚ a nevěřím, že ve světě, který už se bez vzájemnosti neobejde, je někdo nad někoho proto, že je odněkud. Svět je tak provázán, a tak v něm závisí jedno na druhém, že vidět v jednom jenom černé a v druhém jenom bílé je ve výsledku slepota. Řešení všech světových problémů je v probouzení vědomí pospolitosti a podpoře spolupráce na všech úrovních a bez hranic. V opačném případě bude řešením oněch problémů masakar, bolest a utrpení,“ dodává.

„To, že si dnes žijeme nejlépe, co kdy člověk žil, a to, že vůbec člověk žije ‚na vrcholu řetězce‘, je díky tomu, že se dokázal spojit a spolupracovat. A ano, vím, že se pravěký tlupy navzájem mydlily, že se ve středověku pořádaly Křížové výpravy; ale věřím, že se stejně jako technologie ve vnějším světě posouvá i naše myšlení, a že mu dochází, jak důležité je soucítění, totiž, že bez něj už nebude mít kdo myslet. JSEM OBČAN PLANETY ZEMĚ a přijímám zodpovědnost za všechno zlo i dobro tohoto světa a jsem připraven mluvit s KÝMKOLI o tom, že nikdo jiný než lidi lidský osud nezmění. Jak sejem, tak sklízíme, nehledě na to, čí je to pole. Je čas namířit k sobě a přestat mířit na sebe,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klus a umělec?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 06.03.2024 10:14:29
To si z nás snad děláte kozy ne? To blonďatý vemeno by si radji mělo najít pořádnou práci a hlavně se nemontovat do politiky a dávat "knížecí" rady národu. Silně mi připomíná dalšího takového "umělce" co se naučil tři akordy a hraje si na politického komentátora Hutku. Stejně hloupí, stejně leví, stejná netáhla.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…