Umělecké sdružení Artes už pošesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění

08.09.2021 22:05

Emoce, dojetí i spousta humoru a smíchu, tak vypadalo letošní předávání cen Mistr zábavního umění 2021, které již po šesté předávalo Umělecké sdružení Artes. Jako pokaždé i letos hlasovalo kolegium sto padesáti členů Artesu, zastupujících přední české herce, režiséry, skladatele, zpěváky a další umělecká povolání, a vybralo ze svého středu celkem jedenáct umělců. Tato cena je tak o to významnější, že ji udílí kolegové kolegům za celoživotní přínos zábavnímu umění. Všichni vítězové navíc byli uvedeni do Síně slávy zábavního umění, která se tak od prvního ročníku rozšířila na téměř šedesát osobností.

Umělecké sdružení Artes už pošesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění
Foto: Redakce PL
Popisek: Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění

Letošní ročník, který se odehrál 5. září, již po druhé za sebou hostil pražský Botel Albatros, který se na několik hodin proměnil v sál a přilehlé prostory baru a terasy v místo jedinečného setkání mnoha známých osobností českého showbyznysu. Kdy jindy se vám totiž podaří potkat na stejném místě Petru Janů, Petru Černockou, Pavla Zedníčka, Martina Dejdara, Jiřího Lábuse, Zdeňka Bartáka, Tomáše Magnuska, Pavla Kožíška a Jožku Zemana, kteří v letošním roce ocenění získali (dostavit se nemohli Haidi Janků a Jiří Krampol, za kterého cenu přebíral jeho manager a známý fotograf Miloš Schmiedberger). A to už nehovoříme o plejádě dalších hvězd, které se přišly na předávání podívat a setkat se se svými kolegy. Jen namátkou jmenujme režiséra Zdeňka Trošku, dirigenta Václava Hybše, zpěváka Standu Hložka nebo Bohuše Matuše. 
 
 
Jako první si vzal slovo ředitel Intergramu Ludvík Bohman a slovo předal předsedovi Artesu Jožkovi Zemanovi, v minulosti známému disžokejovi, který diváky celým večerem provázel spolu s novinářkou a spisovatelkou Marií Formáčkovou, autorkou mnoha knih o významných českých umělcích.
 
Slavnostní předávání mělo podobu elegantního kolegiálního představení. Jednotlivým předáváním tradiční zlaté masky, diplomu a certifikátu o uvedení do Síně slávy zábavního umění předcházela krátká představení oceněných. Zdeňka Bartáka, hudebního skladatele, jsme si tak všichni připomněli jako autora slavné melodie ze seriálu Zdivočelá země, Petru Černockou zase písní Se mnou si píseň broukej, Pavla Zedníčka scénkou z filmové balady Tichá bolest, Martina Dejdara jako Waldemara Matušku v pořadu Tvoje tvář má známý hlas a Jiřího Lábuse ve scénce Týden referenta Kubrta z kdysi populárního pořadu Možná přijde i kouzelník. 
 
Byl to Martin Dejdar, kdo při předávání nezapomněl připomenout důležitou okolnost celého českého zábavního umění, totiž že většina jeho výkonných zástupců, ať už herců, režisérů, skladatelů nebo zpěváků, se mezi sebou dobře zná. Navázala Petra Janů, potěšená přátelským setkáním s kolegy, s nimiž se kvůli pandemii několik měsíců nemohla potkávat. 
 
 
Novinář Ivan Černý při recenzi na knihu Tvůrci zábavy, kterou společně vydal Artes a Nakladatelství Olympia, použil důležitou větu: Dělat zábavu není žádná sranda! K tomuto vyjádření nezbývá než doplnit, že i umělci jsou jenom lidé, a že jim kromě publika v posledních měsících chyběli i jejich umělečtí kolegové, přátelé. Pro mnohé z nich, jak sami uvádějí, nebyl ani tak traumatický výpadek peněz, jako spíš odstavení od své profese. Zábava se totiž musí dělat srdcem. Letošní ročník předávání cen tak byl pro mnohé z nich po dlouhé době příležitostí setkat se, povyprávět si, zavzpomínat. Právě za tímto účelem byl Artes před více než 50 lety založen, a svému poslání při letošním předávání opět dostál. Nyní již nezbývá než se těšit na další ročník, kde přibudou do Síně slávy zábavního umění nové hvězdy, noví Mistři. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…