Únosy ukrajinských dětí! Soud v Haagu vydal zatykač na Putina

17.03.2023 18:14

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. ICC to oznámil ve zveřejněném prohlášení. Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo sdělením, že „rozhodnutí nemá žádný význam“ a že „vůči ICC nemá žádné závazky“. Vydání zatykače na Putina přivítal český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Únosy ukrajinských dětí! Soud v Haagu vydal zatykač na Putina
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

„Zločiny byly údajně na ukrajinském okupovaném území páchány nejpozději od 24. února 2022. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za ně osobně nese odpovědnost,“ stojí v prohlášení soudu, jak informovala zpravodajská agentura Reuters.

V souvislosti s únosy ukrajinských dětí na ruské území stíhá ICC osmatřicetiletou Lvovovou-Bělovovou. Ve zprávě soudu u jejího jména stojí totéž datum 24. února 2022 i prohlášení, že „existují opodstatněné důvody se domnívat“, že činy „páchala přímo, společně s jinými osobami nebo prostřednictvím jiných osob“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na oznámení z Haagu reagovala prohlášením, že „Rusko není součástí Římského statutu (na základě kterého ICC vznikl, pozn. ČTK) a tudíž vůči tomuto soudu nemá žádné závazky“. „Rozhodnutí vydat zatykač na prezidenta Putina nemá vůbec žádný význam,“ řekla Zacharovová podle agentury Reuters.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Postup soudu uvítali ukrajinští představitelé. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek“, a ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin rozhodnutí označil za „historické“.

ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Uznává ho přes 120 zemí, na jeho jurisdikci kromě Ruska nepřistupují například ani Spojené státy. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Rusko navzdory důkazům vyšetřovatelů, médií i očitým svědectvím odmítá, že by jeho jednotky na Ukrajině útočily na civilní cíle a zmíněné únosy ukrajinských dětí a dospívajících označuje za humanitární program.

Lipavský vítá, že ICC vydal zatykač na Putina a že tak učinil v krátké době

Ministerstvo zahraničí vítá, že soud v Haagu vydal zatykač na prezidenta Putina a že tak učinil v krátké době. Na dotaz ČTK to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Putin je podle něj odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese.

„Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,“ uvedl Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Lipavský jako dítko padal na hlavičku?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 17.03.2023 18:19:01
O vině či nevině může rozhodnout pouze příslušný nezávislý soud. Což soud v Haagu samozřejmě není. A pan Lipavský není ani soud, ani gramotný občan, dokonce ani příčetný člověk.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…