Uplať dědka, uplať bábu. Mádl a Issová? Ne. Trochu jiné pokračováni

27.08.2020 7:40

V roce 2010 natočili herci Jiří Mádl a Martha Issová klip „Přemluv bábu“. Zdá se, jako by se u nich český premiér Andrej Babiš inspiroval a rozjel akci s krycím názvem „Uplať bábu“. Podle komentátora Martina Schmarzce ale tahle akce Babišovi nemusí vyjít.

Uplať dědka, uplať bábu. Mádl a Issová? Ne. Trochu jiné pokračováni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová oznámili, že seniorům vyplatí jednorázový příspěvek ve výši 6 tisíc korun jako kompenzaci za to, že museli respektovat opatření spojená s bojem proti nemoci covid-19 a např. celé týdny nemohli vidět své blízké. Tomuto jednorázovému příspěvku koalice říká rouškovné.

Komentátor serveru Info.cz Martin Schmarcz tomu říká „uplať bábu“. A klade si otázku, kolik lidí se takto asi nechá uplatit, aniž by uvažovali nad tím, jak tím zatíží své děti, vnuky a vnučky. Ministryně práce a sociálních věcí totiž v nedělních Otázkách Václava Moravce připustila, že rouškovné vyjde přibližně na 18 miliard korun. Ale je prý odhodlána ho za každou cenu prosadit.    

Schmarcz v této souvislosti vládu obvinil, že vlastně jen rozeštvává českou společnost proti sobě. Starší občany proti mladším.

„Že se u nás ‚staří‘ s ‚mladými‘ moc nemusejí a že válka generací neblaze ovlivňuje volební výsledky, to už vidíme nějaký čas. Chystané rouškovné je další takovou „akcí klín“, která může eskalovat nepřátelství. Stojí to za těch šest tisíc? Na sociálních sítích i řada seniorů říká, že ne a ať vláda raději pomůže jejich dětem, vnukům, samoživitelkám a podnikatelům,“ uvedl komentátor.

Tím, kdo by si zasloužil pomoc především, jsou podle Schmarcze matky samoživitelky.

„Osobám samostatně výdělečně činným ministerstvo financí vyhrožuje stíháním, pokud snad inkasovaly koronavirový kompenzační bonus neoprávněně a radí jim ho ‚preventivně‘ vrátit. Po samoživitelkách úředníci chtějí doložit nájemní smlouvu partnera, s nímž se rozešli, než jim vyplatí příspěvek na bydlení. Ale dědečkové a babičky jsou prostě VIP. Samozřejmě, tvoří základ elektorátu a ANO vyhrávají volby. Ale zdá se, že tentokrát je pro ně samotné té populistické péče zkrátka už moc a dávají najevo nesouhlas,“ pokrčoval publicista.

Schmarcz považuje za nebezpečné, že stát svým jednáním rozbíjí soudržnost rodin, protože dnešní střední generace bude vysílená tím, že musí financovat sociální systém s rostoucím počtem důchodců a ještě se bude snažit ušetřit pro svoje děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…