Úplatek za Tatry měl skončit u Topolánka. Hovoří o tom prý i FBI

23.03.2014 14:26

Údajný úplatek, skloňovaný okolo pozadí armádního výběrového řízení pro nákladní automobily, měl skončit u tehdejšího ministerského předsedy Mirka Topolánka a nebo v pokladnách politických stran. Má to vyplývat z výpovědí amerických svědků.

Úplatek za Tatry měl skončit u Topolánka. Hovoří o tom prý i FBI
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Znění svědeckých výpovědí okolo kauzy nákupu nákladních vozů Tatra pochází ze zprávy americké FBI. Napsal to internetový zpravodajský deník E15 s odvoláním na exkluzivní informace týdeníku Euro.

Někdejší velvyslanec Spojených států v naší republice a předseda dozorčí rady kopřivnické automobilky Tatra William Cabaniss a předseda americké dceřiné společnosti Tatry Americas Duncan Sellars uplynulý týden poprvé vypovídali přímo před pražským soudem. Oba na rozdíl od ostatních svědků potvrdili, že tehdejší ministr obrany Martin Barták si při návštěvě v USA řekl o milionový úplatek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ve zmíněném dokumentu FBI z roku 2011 někdejší ředitel Tatry Ronald Adams označil jako možného příjemce peněz tehdejšího předsedu naší vlády Mirka Topolánka. Odvolával se na schůzku s obchodníkem se zbraněmi Michalem Smržem, který mu údajně nabízel 20 milionů korun za zprostředkování schůzky s ministerským předsedou, což měl Adams odmítnout. Na základě toho se Adams domnívá, že peníze měly připadnout přímo ministerskému předsedovi, píše se v dokumentu FBI.

Podle amerického protokolu navíc prý existují zvukové záznamy ministerského předsedy Topolánka a ministra Bartáka, na kterých hovoří o tom, jak ze společnosti Tatra peníze získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…