Úplně jinak. Vyhození učitelky za Ukrajinu: Čeho si nevšimli

20.04.2022 4:40 | Komentář

„Učitelka hrubě přestřelila. Žáci osmé třídy nemohou být něčemu takovému vystaveni,“ tvrdí advokátka Jana Zwyrtek Hamplová k případu pedagožky, která dostala výpověď. Školákům totiž vyprávěla svůj pohled na válečný konflikt na Ukrajině.

Úplně jinak. Vyhození učitelky za Ukrajinu: Čeho si nevšimli
Foto: Hana Brožková
Popisek: Demonstrace Křídla pro Ukrajinu - o podpoře uzavření nebe nad Ukrajinou

Učitelka Základní školy Na Dlouhém Lánu v Praze při hodině českého jazyka mluvila s žáky osmých tříd o práci s informacemi a jako příklad použila současný válečný konflikt na Ukrajině. Přestože v zemi probíhají boje, uvedla, že v Kyjevě se v podstatě nic neděje, nebo že Česká televize „patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose“. Podle advokátky však učitelka hrubě přestřelila. „Nebudu se paní učitelky zastávat. Podle mě hrubě přestřelila, zejména pokud to byla hodina českého jazyka pro osmou třídu. Její proslov tam neměl co dělat. Žáci osmé třídy nemohou být vystaveni něčemu takovému. Byla to obrovská naivita učitelky či přímo hloupost, že něco takého otevřela,“ řekla redakci.

Jana Zwyrtek Hamplová zároveň zapochybovala, zda jde o důvod k výpovědi. „Nejsem si jistá, zda je to na výpověď, to by mohly říci soudy. Já to považuji za hrubé porušení kázně,“ uvedla. Pokud prý učitelka chtěla uvést příklady ohledně tématu práce s informacemi, neměla rozhodně používat válečný konflikt z aktuální doby. „Chápu to jako odborné selhání,“ podotkla s tím, že rovněž záleží na tom, co je uvedeno v pracovní smlouvě.

Z pracovně právní kauzy se stává kauza politická

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Právničce se nelíbila ani následná vyjádření českých politiků: „Jako právník nejsem zvyklá mluvit do rozhodnutí soudů. Politici se tématu velmi ujali a už dopředu soudili a komentovali, jak by měl soud a ředitelka rozhodnout. Politikové byli ve vyjádřeních unáhlení, měli vše nechat na kompetenci ředitelky a soudů. I zveřejnění jména učitelky je protizákonné, protože zveřejnění identity není běžné. My právo používáme, jak se komu hodí, což je nebezpečné v obecné rovině,“ varovala Hamplová. Byl to například ministr školství Petr Gazdík (STAN), který pro Seznam Zprávy pochválil ředitelku školy za rychlou reakci: „Učitel má ctít fakta, ne pronášet propagandu v rozporu se zjevnými fakty. Ano, každý má právo na názor, ale nemá právo na lež.“

„Politici by si to měli nechat pro sebe. Taková vyjádření zase považuji za politická selhání. Neměli by komentovat pracovně právní případy a vyslovovat pochvaly. Přišlo mi to podobné těm nesvobodným režimům. Za výklad, který se politikům líbí, pochvala a naopak,“ upozornila Jana Zwyrtek Hamplová. „Měli by být zdrženliví. Za prvé je ze zákona chybné, že se zveřejnila identita i fotka učitelky, která nyní nenajde práci. Je otázkou, zda by jedno selhání mělo mít tyto důsledky. A pokud začnou komentovat podobné události politici, stane se z pracovně právního sporu politická kauza, a to je špatně,“ řekla.

Hamplová: Učitelka měla použít příklady z historie

Sama si přitom prý vyhodnocuje informace z různých zdrojů o tom, co se na Ukrajině doopravdy děje. „Jsem člověk, který se k válečnému sporu staví střízlivě, a snažím se vnímat informace z obou stran. Nepřijímám nekriticky, co do nás politici hustí, takže si to sama vyhodnocuji a hledám informace, co se na Ukrajině skutečně děje a s obavami sleduji, jak nekriticky Ukrajinu podporujeme. Ale podle mého názoru měla učitelka nesahat s příklady do aktuální situace, ale do historie. Práci s informacemi chápu a v posledním ročníku je vhodné mluvit o právu na svobodu projevu i názor, ale ne o takto aktuálním tématu,“ vysvětlila Hamplová.

Advokátka  zopakovala, že to považuje za odborné selhání. Nyní již vyloučená učitelka se brání výpovědi s tím, že se snaží žákům vštěpovat respekt k odlišným názorům a čerpání informací z více zdrojů.  „Cílem této hodiny bylo, aby se žáci dokázali zorientovat v dostupných informacích, aby se naučili vnímat polarizaci společnosti, odlišný názor brali jako věc běžnou, která je nijak neohrožuje, dokázali s ním pracovat a neodsuzovali jej,“ uvedla mimo jiné s tím, že jde navíc o omezování svobody projevu.

Taková obrana ale podle Hamplové v tomto případě neobstojí. „Práce s informacemi se dá ukázat na totalitním režimu po roce 1968, bylo tady Rudé právo a tak dále. U dnešní situace nikdo nemůže na sto procent říci, co se na Ukrajině děje. Nebylo to správné, navíc se jednalo o malé děti – osmáky. Uvidíme, jak se na to podívá soud. Za velmi chybné považuji vyjadřování politiků, kteří z toho dělají politický proces, jak mají soudy rozhodovat,“ poznamenala.

Redakci zajímalo, jak je na tom podle advokátky Česká republika s výukou o práci s informacemi ve školách. „Myslím, že děti to neučíme vůbec, takže se domnívám, že i současná doba by nás měla vést k tomu, abychom se zamysleli a tématu se ujali profesionálové, kteří v těchto oborech pracují. Jak vyhledávat informace, jak je vyhodnocovat a s tím souvisí i výuka o Ústavě,“ řekla Jana Zwyrtek Hamplová s tím, že už od 13, 14 let je možné žáky s tématem seznámit. „Měla jsem také děti ve škole a Ústava se učí velmi formalisticky. Tato doba by měla přispět k tomu, abychom povolali odborníky a přijatelnou formou odpovídající věku učili děti na konkrétních příkladech. A ono to jde, metody existují. Jinak to potom končí u amatérských pokusů a přinese to více špatného než dobrého,“ dodala advokátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…