Úplně vyloučit, vyřadit. Toto čeká Rusko, zahrozil Západ

18.02.2022 22:12

Spojené státy označují Rusko za viníka kybernetických útoků, které v tomto týdnu postihly Ukrajinu a jež Kyjev označuje za největší, jakým kdy Ukrajina ve svých dějinách čelila. Zástupci americké vlády varovali, že pokud by Rusko na Ukrajinu zaútočilo i za pomoci běžné armády, čekají jej takové sankce, že se z něj stane „vyvrhel“. Tvrdý postup v rámci Evropské unie v případě napadení ukrajinského území požadují i Polsko a pobaltské státy.

Úplně vyloučit, vyřadit. Toto čeká Rusko, zahrozil Západ
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Kybernetický útok během úterka zablokoval přístup na internetové stránky ukrajinských obranných agentur a bank a podle vlády byl největším kybernetickým napadením v dějinách Ukrajiny.

Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Ukrajiny a místopředseda tamní vlády Mychajlo Fedorov napadení označil za bezprecedentní a hovořil o vzniklých nákladech ve výši až milionů dolarů.

Útok měl být podle Ukrajinců veden z IP adres z Ruska, Číny, Uzbekistánu i z České republiky. Podle šéfa oddělení kybernetické bezpečnosti ukrajinské tajné služby SBU Ilji Vitjuka však zatím nebylo možné určit, kdo je za něj zodpovědný.

Upozornil však, že kybernetické útoky takového rozsahu mohou provádět pouze státy a naznačil, že na nich v tuto chvíli v případě Ukrajiny může mít zájem právě Rusko.

O zkušenostech Ruska s podobnými útoky hovořila již v průběhu týdne i americká vláda a náměstkyně ministra zahraničí Toria Nulandová v pořadu CBS This Morning ukázala napřímo na Moskvu. „Kdo je v tom nejlepší, kdo tuto zbraň používá po celém světě? Samozřejmě Kreml!“ ukázala.

Právě zodpovědnost ruské vlády za útoky vůči Ukrajině potvrdila podle agentury AFP nyní i Anne Neubergerová, zástupkyně poradce pro národní bezpečnost v oblasti kybernetických hrozeb. „Domníváme se, že za rozsáhlé kybernetické útoky na ukrajinské banky v tomto týdnu je zodpovědná ruská vláda,“ řekla dnes novinářům.

Od amerických činitelů se v rámci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou stále více hovoří o možnosti sankcí, pokud by Moskva skutečně zaútočila na Ukrajinu i prostřednictvím konvenčních zbraní. Zástupce náměstka pro národní bezpečnost Spojených států Daleep Singh uvedl, že pokud by došlo k ruskému útoku na Ukrajinu, udělaly by z něj mezinárodní sankce pod vedením Spojených států „vyvrhele“.

Pro případ nové ruské agrese vůči Ukrajině připravuje sankce i Evropská unie. V Bruselu o nich v pátek hovořil polský premiér Mateusz Morawiecki s přiblížením, že jsou mnohem tvrdší než ty, které na Moskvu dopadly po anexi ukrajinského Krymu. „Dáváme dohromady balíček konkrétních sankcí, které budou mnohem silnější než ty z roku 2014,“ avizoval polský premiér.

Polsko a pobaltské státy sousedící s Ruskem požadují, aby byly sankce na Rusko uvaleny v případě jakéhokoli porušování ukrajinské suverenity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…