Úplný výbuch: Zákaz kouření neprošel Poslaneckou sněmovnou. Poslanci se chce zvracet

25.05.2016 13:09

Sněmovna dnes neschválila takzvaný protikuřácký zákon, byť v dřívějším dílčím hlasování odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů. Proti bylo 42 členů dolní komory Parlamentu. Pro vládní návrh hlasovalo jen 13 poslanců koaličního hnutí ANO. S ohledem na vzniklou situaci svolává premiér Bohuslav Sobotka koaliční radu.

Úplný výbuch: Zákaz kouření neprošel Poslaneckou sněmovnou. Poslanci se chce zvracet
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Překvapivé neschválení protikuřáckého zákona vzápětí na sociální síti okomentoval poslanec Ladislav Šincl těmito slovy: „Prokuřácká lobby zvítězila v PS... chce se mi zvracet.“

O zákonu jako celku hlasovala dolní komora hned třikrát. První dva verdikty, z nichž první byl zamítavý a druhý kladný, byly zpochybněny. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák před tím neúspěšně navrhoval odložit konečné hlasování do pátku.

Pro protikuřácký zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ani ne třetina zákonodárců. Z opozičních TOP 09, KSČM a Úsvitu byli pro jen jednotlivci, poslanci ODS hlasovali proti.

Jedinou možností je předložit normu znovu

Snaha o omezení kouření v restauracích tak dnes v dolní komoře skončila podobně jako při pokusech v minulosti. Jedinou možností, jak ji prosadit, by podle Sklenáka bylo předložit normu znovu. "Ale to samozřejmě v této situaci by byl krok s nejistým výsledkem," řekl novinářům. Ve Sněmovně ale leží i předloha poslanců ANO, která se týká pouze zákazu kouření v restauracích.

Benda si zamítnutí pochvaluje

Postoj Sněmovny k vládnímu zákonu byl záporný navzdory tomu, že v dílčích hlasováních podpořila úpravu Marka Bendy (ODS), podle kterého by majitelé restaurací mohli zřizovat v těchto provozovnách oddělené prostory pro kuřáky, byť s podmínkami. Zmírnila například i navrhované restrikce pro elektronické cigarety, jiná omezení ale naopak přidala.

Benda za klub ODS konečný verdikt poslanců ocenil, odmítli podle něho další regulaci podnikání a omezení svobody. I nadále tak zůstává provozovatelům restaurací volba, zda jejich restaurace bude kuřácká, či nekuřácká. A i nadále zůstává na zákaznících, zda chtějí, či nechtějí do daného zařízení vstoupit," poznamenal poslanec ODS. Zastánci normy naopak argumentovali hlavně ochranou nekuřáků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…