Úplný výsměch. Lenka Zlámalová roztrhala dokumenty, které Andrej Babiš prezentoval jako „audity“ svého majetku

13.03.2017 12:15

Andrej Babiš moc dobře ví, že původ jeho majetku je pochybný, a chová se podle toho. Styl, jakým vyskladnil na veřejnost své dlouho dopředu ohlašované „audity“ osobních legálních příjmů, to jasně potvrzuje, píše server Echo24.

Úplný výsměch. Lenka Zlámalová roztrhala dokumenty, které Andrej Babiš prezentoval jako „audity“ svého majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ten dává slovo audity záměrně do uvozovek. Pracovníci dvou auditorských firem, které nejsou žádnými nezávislými ověřovateli, ale buď dlouholetým bývalým (PriceWaterhouseCoopers) nebo současným (Ernst&Young) auditorem Babišova Agrofertu, sami svá zjištění prezentují s velkým odstupem, píše redaktorka serveru Echo24 Lenka Zlámalová.

Podle ní nejde o žádný standardní audit, ale o „zprávu o věcných zjištěních“, jak svůj dokument tituluje PwC, a „zprávu o věcných zjištěních v souvislosti s Prohlášením Ing. Andreje Babiše o příjmech ze dne 3. 3. 2017“, jak svůj dokument nazývá Ernst&Young.

Celý text je ZDE

Celý princip rádoby auditů je podle Zlámalové v tom, že Andrej Babiš donesl pracovníkům obou firem, jimž dlouhodobě dává zakázky, svá daňová přiznání z let 1996 až 2015. A pak nějaké tři smlouvy o prodeji firem. Prodával je Andrej Babiš jako soukromá osoba společnosti Agrofert, kterou stoprocentně vlastní Andrej Babiš. Auditoři přiznávají, že jen matematicky sečetli údaje v dokumentech, které jim Babiš dodal.

Z tónu jejich zpráv je jasně vidět, jak si nad fakty myjí ruce a nechtějí s nimi mít nic společného. Nepřebírají žádnou zodpovědnost, což při standardním auditu auditor dělá. Právě to je smysl auditu. Ernstové ani Pricové nedostali přístup do žádných Babišových detailních dokumentů. Pracovali jen s těmi pár papíry, co jim Andrej Babiš dal. Takže o žádných auditech nemůže být řeč.

Nejistota Andreje Babiše je podle Zlámalové zjevná už ze stylu, jakým ty čtyřstránkové dokumenty zveřejnil. Žádná tisková konference ani bombastické tweety, jak u něj bývá zvykem. Nejprve ty doklady vypustil přes redaktorku Deník.cz Kateřinu Perknerovou. Deník patří finanční skupině Penta. K tomu Babiš připojil ještě krátký rozhovor, kde oznamuje, že těmito dokumenty pro něj vysvětlování nesouladu v původu jeho osobních příjmů končí. Teprve poté vydala oba dokumenty ČTK.

Samotné ověření, které Babišovi auditoři o jeho osobních příjmech vydali, podle Zlámalové podezření o legálnosti dostatečných příjmů na nákup dluhopisů jen zvyšuje. Auditoři na základě daňových přiznání spočetli, že Babiš si vydělal v letech 1996 až 2015 podle oficiálních daňových přiznání 1,861 miliardy korun hrubého, což bylo po zaplacení daní a pojistného 1,504 miliardy korun čistého.

Tady je rozpor s tím, co tvrdil Babiš dříve, kdy uváděl stejné hrubé příjmy 1,863 miliardy korun a čisté 1,526 miliardy korun za roky 1993 až 2015. Pokud by tedy oba údaje seděly, Babiš by za tři roky 1993–1995 měl příjmy jen 2 miliony korun hrubého. Nějakým záhadným způsobem jsou ale čisté příjmy za stejnou dobu vyšší o 22 milionů korun, tvrdí Zlámalová.

Zlámalová také zrekapitulovala Babišovy nesplněné sliby.

Zaprvé: Babiš řekl, že může pohyby na účtech doložit původ svých legálních příjmů.

Zadruhé: Babiš řekl, že si zadá u dvou auditorských firem z velké čtyřky (patří do ní PriceWaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG a Deloitte) nezávislý audit svých osobních legálních příjmů.

Zatřetí: Babiš řekl, že požádá finanční správu, aby podle nového zákona o prokázání původu majetku prokázala původ jeho majetku. Zároveň řekl, že ji zprostí mlčenlivosti. To znamená, že dá finanční správě zcela volný prostor ke zveřejnění původu svého majetku.

Začtvrté: Babiš tvrdí, že může ukázat, že peníze za dluhopisy Agrofertu do firmy skutečně odešly z jeho osobního účtu. A může to dokázat. Dokázat to lze jediným způsobem: výpisem z jeho soukromého účtu, odkud peníze odešly, a z firemního účtu Agrofertu, na nějž měly Babišovy osobní peníze přijít.

Závěrem si Zlámalová stýská, že nikdo z ostatních politiků na Babiše bohužel razantněji netlačí, aby prokázal legální původ svého osobního majetku, který je víc než podezřelý. „U člověka, který si postavil kariéru na tom, že bude on-line sledovat kasu každého drobného obchodníka, to působí jako těžký výsměch lidem. Větší problém než Babiš jsou jeho ustrašení političtí oponenti, kteří to nechávají procházet a tím posouvají zemi směrem k poměrům na Ukrajině,“ dodává Zlámalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…