Uprchlíci: Češi jim měli léčit děti. Oni při první příležitosti vzali „kramle“ do Německa

06.11.2015 16:33

Jedna ze tří syrských rodin, které dostaly v Česku azyl, aby se jejich nemocné děti mohly léčit v pražské motolské nemocnici, odešla do Německa. Pokračovala tam záhy po svém říjnovém příletu. České televizi (ČT) to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ČTK potvrdil ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Syřané patří do skupiny 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce ČR přijmout v rámci přesídlovacího programu.

Uprchlíci: Češi jim měli léčit děti. Oni při první příležitosti vzali „kramle“ do Německa
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Tři nemocné syrské děti s rodinami z jordánského uprchlického tábora v Zatárí přiletěly do Česka v polovině října v rámci programu MEDEVAC. Jedno z dětí trpí svalovou dystrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička, se potýká s následky těžkých popálenin. "Rozhodli se odejít do Spolkové republiky Německo. My je nemůžeme přesvědčovat, že jim chceme pomoct za každou cenu. Byla jim nabídnuta pomocná ruka a oni ji odmítli," řekl Chovanec.

Ministr zdůraznil, že na přijímání dalších rodin v rámci programu MEDEVAC se nic nemění. Do Česka mají dorazit ještě další Syřané, celkem 21 lidí, více než polovina z nich jsou děti.

Ředitel motolské nemocnice pro ČTK potvrdil, že syrská rodina s jedním dítětem odjela, a to beze slova vysvětlení. V Německu žijí podle jeho informací ve stanu.

Dítě vytipovali čeští lékaři, mělo u něj být provedeno několik poměrně zásadních zákroků po vážném zranění. Na životě dítě ohroženo nebylo, plánované zákroky jen měly jeho zdravotní stav výrazně zlepšit. Podle Ludvíka vše bylo teprve v přípravných fázích, nestihlo se zatím ani plánované očkování.

Program MEDEVAC (Medical Evacuation) je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, jimž není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Uskutečňuje jej ministerstvo vnitra ve spolupráci s resorty obrany, zahraničí a zdravotnictví. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v ČR, ale též vysíláni lékaři do zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …