Uprchlíci a islám nahání Čechům strach. Tady je to černé na bílém

06.11.2015 9:34

Agentura STEM zkoumala, jak spolu souvisí obavy z uprchlíků a obavy z islámu a došla k důležitým závěrům. Její průzkum ukazuje, že jde do značné míry o spojené nádoby, které nelze oddělovat. Podle všeho se jen pětina českých občanů neobává ani uprchlíků, ani islámu. Občany víc trápí myšlenka rozšíření islámu, než možnost, že uprchlíci dorazí i do Česka. Tento strach prý může ohrozit i další rozvoj demokracie u nás.

Uprchlíci a islám nahání Čechům strach. Tady je to černé na bílém
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Znak Blok proti islámu na náměstí v Lanškrouně

"Velmi intenzivní strach z islámu i z uprchlíků má 30% naší veřejnosti. Další zhruba třetina pociťuje značné obavy, nejde však vysloveně o strach. Téměř pětina lidí se bojí rozšíření islámu, nespojuje ho však jednoznačně s uprchlickou vlnou. Jen zhruba pětina lidí se neobává ani uprchlíků, ani rozšíření islámu v ČR," informuje STEM.

Především strach z rozšíření islámu prostupuje napříč celou společností, byť lze říci, že je výraznější u starších a méně vzdělaných respondentů. Platí ale, že strach z rozšíření islámu vyjadřují i mladší a vysokoškolsky vzdělaní lidé. Stojí za pozornost, že lidé mají mnohem větší strach z rozšíření islámu a jejich fundamentalistických myšlenek i v Česku. Jednoznačně se toho obává celých 55 procent dotázaných. Poněkud mírnější obavy vyjadřuje dalších 28 procent lidí. Jen 4 procenta lidí říkají, že rozhodně nemají strach z rozšíření islámu v Česku.

"Data jasně prokazují, že ve vědomí lidí tento strach oslabuje naše zakotvení v Evropské unii, zpochybňuje výsledky polistopadového vývoje a zprostředkovaně i důvěru v demokratický režim. Překonání tohoto strachu bude složité a představuje nepochybně dlouhodobý úkol: Vyžaduje oslabení emocí, vede přes střízlivé a věcné informace a trpělivou argumentaci. Vyžaduje také pochopení zdrojů problémů a možných cest a nástrojů jejich řešení," uzavírá agentura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…