Uprchlíci, budete to mít těžké. Po Paříži se chystají přísná opatření

16.11.2015 10:45

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová se nechala slyšet, že Velká Británie bude věnovat „lustraci“ uprchlíků mnohem větší úsilí. Mayová tak reaguje na informace, podle kterých se hned dva z teroristů zodpovědných za útoky v Paříži dostali do Evropy v rámci migrační vlny.

Uprchlíci, budete to mít těžké. Po Paříži se chystají přísná opatření
Foto: ČTK
Popisek: Britský premiér David Cameron se svou ženou Samanthou přicházejí hlasovat ve volbách

Konzervativní vláda přitom před nedávnem na nátlak OSN a labouristické opozice souhlasila s přijetím 20 000 syrských uprchlíků, kteří by měli do země dorazit v příštích pěti letech. „První várka“ Syřanů je však očekávána již příští týden. Mayová se obává, že by mezi nimi mohli být další teroristé. Ve svém vystoupení na BBC hovořila o tom, že příchozí uprchlíci budou podrobeni dvouúrovňové kontrole. „Máme zavedené postupy, v rámci kterých jsou uprchlíci podrobeni skutečně přísné kontrole. Zároveň si vybíráme lidi přímo v uprchlických táborech a úzce spolupracujeme s Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky UNHCR, který využívá při kontrole biometrii a pečlivě uprchlíky lustruje skrze rozhovory a posuzování jejich dokumentů,“ uvedla Mayová.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jako nejefektivnější způsob, jak se vyhnout přijímání „nepovolaných“ osob, považuje britská ministryně vnitra zmíněnou skutečnost, že si Britové vybírají přímo v táborech. „Dáváme tak přednost skutečně těm nejvíce ohroženým. Identita každého uprchlíka vstupujícího na naší půdu je přitom ověřena pomocí otisků prstů a dalších prvků biometrie. V důsledku teroristických útoků v Paříží budeme opět řešit bezpečnostní opatření naší země,“ snažila se v přímém přenosu britská ministryně uklidnit strachující se Brity. Mayová dále připustila, že nasazení většího množství policistů do ulic britských měst má přímou spojitost s teroristickými útoky a vyzvala k tomu, aby bylo přátelské fotbalové utkání mezi Velkou Británii a Francií odehráno podle plánu.

Konkrétně však posílení přítomnosti policie v ulicích komentovat odmítla. „Nechci tyto informace nijak konkretizovat. Mohu jen říci, že v tomto směru existují osvědčená opatření a policisté mají i plnou vojenskou podporu,“ uvedla Mayová. Potvrdila také, že mezi oběťmi byl i jeden britský státní příslušník. „Ještě stále shromažďujeme další informace. Domníváme se, že v důsledku teroristických útoků v Paříži byli poškozeni i další britští občané. Než zveřejníme další informace v této záležitosti, chceme je mít nejprve pečlivě ověřené. Sebemenší chyba by byla v tak citlivé věci skutečně velmi kontraproduktivní. Chtěla bych ale zmínit ještě jeden důležitý aspekt, kterým je jasně viditelné odhodlání mezi Francouzi i Brity. Stojíme po jejich boku a všichni jsme si jisti, že teroristy porazíme,“ konstatovala Mayová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…