Uprchlíci do Česka: Petice stíhá petici. Jednu podepisuje spousta lidí, druhou například Jiřina Šiklová

28.05.2015 18:42

Uprchlická otázka dnes pálí kdekoho a celý náš národ dělí na dvě poloviny. Ty pro přijetí a ty proti. Proti přijetí je nejhlasitější hnutí Islám v ČR nechceme. Pro přijetí žádné hnutí nevzniklo, ale už i zde se ozývají silné hlasy.

Uprchlíci do Česka: Petice stíhá petici. Jednu podepisuje spousta lidí, druhou například Jiřina Šiklová
Foto: Vít Hassan
Popisek: V Teplicích proti muslimům

Na facebookových stránkách hnutí Islám v ČR nechceme se objevil otevřený dopis adresovaný vládě České republiky, podepsaný sedmi zlínskými občany, ve kterém vyjadřují nevoli se zavedením povinných kvót na přijímání uprchlíků. V sedmi bodech je v dopise rozepsáno, co nás čeká, pokud uprchlíky přijmeme, že nejde o rasismus ani xenofobii, pouze zdravý selský rozum.

V dopise jeho autoři chválí členy vlády, jež nesouhlasí s přijetím kvót a považují imigraci do Evropy za obrovskou a neudržitelnou s tím, že není schopna pojmout půl Afriky, „jednoho dne stejně budeme muset říci stop“.

Tvrdí také, že nám přijímáním uprchlíků hrozí zacyklení, jelikož jakmile jedny přijmeme a těm se tu bude líbit, musíme přijmout všechny a „proud urpchlíků nevyschne nikdy“. Také se v dopise tvrdí, že přesídlení není „cestou ke štěstí“ a že je třeba vyřešit problémy v místě vzniku.

Touto formou pak chtějí podpořit vládu v jejím rozhodnutí odmítnout kvóty.

Celé znění dopisu 

Na druhé straně však skupina obyvatel, která odmítá dosavadní přístup české vlády, napsala jiný otevřený dopis, který adresovala jak Bohuslavu Sobotkovi, tak i představitelům EU, Donaldu Tuskovi a Jeanu-Claudu Junckerovi.

Apelují na odpovědnost naší vlády, která se zatím jen hašteří o důvodech, kterými podložit odmítnutí kvót.

V dopise pak jeho autoři apelují na čtyři základní body. Chtějí, aby se vláda jasně vyjádřila, jakým způsobem chce pomáhat uprchlíkům v místě pobytu, a aby sdělila, kolik uprchlíků je reálně Česká republika schopná přijmout. Také žádají, aby vláda předložila funkční dlouhodobý imigrační program a spolupracovala jak s médii, tak s neziskovými nevládními organizacemi.

Pod dopis se pak podepsali například starosta Prahy 7 Jan Čižinský, dokumentaristka Ljuba Václavová, novinářka Petra Procházková, vysokoškolský pedagog a profesor Jan Sokol či Mons. Václav Malý, biskup pražský, nebo socioložka Jiřina Šiklová.

Celé znění dopisu

Hnutí Islám v ČR nechceme mezitím organizuje celostátní petici, jejímž cílem je podpořit vládu v odmítavém postoji vůči kvótám, vyvolat referendum v otázce nuceného přijímání imigrantů, ohradit se proti diktátu EU a deklarovat svůj nesouhlas s celou situací. „Nebojme se mít názor a stát si za ním – je to naše základní lidské právo. A ten skvělý pocit za to stojí,“ hlásá úvodní prohlášení na Facebooku hnutí.

Celá petice zde

Tato petice vznikla z důvodu, že občanům připadají kvóty jako nepřijatelný zásah do suverenity nejen našeho státu a každá země by měla mít právo rozhodnout se sama za sebe, zda chce přijímat uprchlíky či nikoliv. Lidé také mají strach, že mezi uprchlíky se dostane do Evropy mnoho členů Islámského státu či například Boko Haram. Třetím důvodem je také strach z islámu, s nímž hnutí spojuje vyšší kriminalitu a barbarské právo šaría.

Martin Konvička, lídr hnutí IvČRn, dnešní jednání v Bruselu přirovnává k „mnichovské zradě“.

Petice se bude odevzdávat do 4. 6., před oficiálním sjezdem IvČRn, který se bude konat 6. 6. v Českých Budějovicích, a aktuálně jsou po celé republice desítky petičních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…