Uprchlíci mají smůlu: Kvůli útokům noži a dokonce střelnými zbraněmi přijde na řadu plot, hlídat budou i psi

16.07.2015 6:48

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová dala jasně najevo, že imigranti putující přes Calais dál do Velké Británie to teď budou mít těžší. Vznikne totiž bezpečnostní zóna pro více než dvě stovky kamionů. Informovala o tom BBC. Pracovníci tzv. eurotunelu spojujícího Británii s Francií ale varují, že si pašeráci lidí najdou jiné slabé místo v systému, aby mohli dál vydělávat na lidech toužících po cestě na ostrov. A dopravci mají strach.

Uprchlíci mají smůlu: Kvůli útokům noži a dokonce střelnými zbraněmi přijde na řadu plot, hlídat budou i psi
Foto: ReproFoto: Youtube
Popisek: Ilegální imigranti ve francouzském Calais naskakují do čekajících kamionů

Britská ministryně vnitra Mayová oznámila, že země mezi 21. červnem a 11. červencem zabránila asi 8000 tisícům imigrantů proniknout do Velké Británie. Počty uprchlíků snažící se proniknout na ostrov od ledna letošního roku mnohonásobně vzrostly. Stoupla i jejich agresivita. ParlamentníListy.cz už dříve informovaly o tom, jak uprchlíci útočí i na kamiony s českými řidiči a neváhají ublížit lidem za volantem jen proto, aby se dostali do země, kterou považují za „zaslíbenou“.

Od teď to ale budou mít migranti těžší, protože vznikne bezpečnostní zóna v délce asi 2,5 míle, což odpovídá asi 4 kilometrům. V této zóně by měly být stojící kamiony v bezpečí před útoky běženců. „Ale jakmile eliminujete jedno slabé místo, kudy pašeráci posílají běžence, pokusí se najít další,“ varoval ředitel pro veřejné záležitosti v tzv. eurotunelu John Keefe. Dopravci si ale stěžují, že zóna vznikne až na podzim, to je podle nich pozdě, měla vzniknout už dávno. „Máme problém už teď, je bezprecedentní a stupňuje se,“ varoval generální ředitel Asociace autodopravců Richard Burnett, jenž upozornil na to, že se množí útoky migrantů nožem na řidiče a byl zaznamenán také případ, kdy byl řidič kamionu ohrožován střelnou zbraní.

Zprávu v angličtině najdete zde

Bezpečnostní zóna pro kamiony ale není jediným opatřením, které připravily ve spolupráci britské a francouzské úřady. Do práce nastoupí i psi, kteří budou uprchlíky v Calais vyhledávat. Přístav bude chránit také plot. Životy řidičů jsou na prvním místě, ale dopravci přicházejí také o miliony liber například v poškozeném zboží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…