Uprchlíci nikomu napadením nevyhrožují. Mám strach spíše z vnitřních nepřátel státu, odpovídal Karel Schwarzenberg čtenářům

08.10.2015 21:04

Z PROFILŮ Končící předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se pustil do odpovídání čtenářům serveru ParlamentníListy.cz. Občané se zajímali především o uprchlickou krizi a kníže varoval, že podle jeho názoru hned tak neskončí. Ráznou odpověď zaslal čtenáři, jenž chtěl slyšet, proč mnozí politici často připomínají českou migraci, když v roce 1968 Češi kupříkladu Němcům nevnucovali ani svou víru, ani svá přesvědčení. Nakonec se odmítl omluvit za Libyi.

Uprchlíci nikomu napadením nevyhrožují. Mám strach spíše z vnitřních nepřátel státu, odpovídal Karel Schwarzenberg čtenářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Karel Schwarzenberg má za to, že může trvat řadu let, než se podaří nastolit mír v Sýrii, neboť bude velmi těžké najít nějakou shodu mezi dnes znesvářenými stranami. Není nijak snadným úkolem do té doby pomáhat stovkám tisíc uprchlíků podle našich možností, ale musíme se o to snažit. Jednoho ze čtenářů následně Schwarzenberg žádal, aby si nepletl lidi, kteří utíkají doslova o život, s teroristy.

„Dobrý den pane Schwarzenbergu, proč vy i mnoho dalších politiků, ale i občanů, máte neustále potřebu srovnávat současnou migraci obyvatelstva s migrací ‚našich lidí‘ na Západ v minulém století? Když migrovali Maďaři, Slováci, Češi, tak přece nevyhrožovali napadením, ovládnutím zemí atd., jako se to děje dnes. Státům, do kterých migrovali, nehrozilo žádné nebezpečí, bez problémů se integrovali, nikomu nenutili své názory nebo víru. Já jsem tu dobu nezažil, ale přijde mi to jako dvě nesrovnatelné události. Děkuji za odpověď a za vysvětlení,“ napsal mladý muž vystupující pod označením Petrov 5016.

Kníže oponoval, že ani dnešní uprchlíci nechtějí nikoho vraždit. „Dnešní uprchlíci také nevyhrožují napadením, ovládnutím atd. Vyhrožují ti, kteří je pronásledují. Nepleťte si, prosím, uprchlíky se členy teroristických skupin na Blízkém východě,“ žádal.

V další odpovědi čtenářce jménem Líba Konvalinka napsal, že Německo dál přijímá uprchlíky navzdory tomu, co tvrdí řada médií, jen chce procesu přijímání běženců dát větší řád, takže obnovilo kontroly na hranicích, na což má právo. Za mnohem větší problém Schwarzenberg považuje strach z uprchlíků a hlasy volající po uzavírání našich hranic, což nám podle politika nepomůže. Končící předseda TOP 09 hovoří dokonce o vnitřních nepřátelích státu, které považuje za velké nebezpečí.

Další odpovědi Karla Schwarzenberga naleznete zde

A nakonec se odmítl omluvit za Libyi čtenáři Luďku C., který politikovi vzkázal následující: Dne 29. 6. 2011 jste prohlásil: „Pád režimu Muammara Kaddáfího otevírá novou etapu historie svobodné Libye, která je z mnoha hledisek velmi důležitá pro klidný vývoj a bezpečnost celé oblasti.“ Jste jeden z viníků současné situace.

Schwarzenberg dal ale jasně najevo, že to tak nevidí. „Při nejlepší vůli nevidím důvod, že bych byl viníkem situace, je pravda, že jsem to tvrdil, že se otevírá nová etapa historie a že je to důležité pro klidný vývoj a bezpečnost celé oblasti,“ odvětil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…