Uprchlíci umírají a policie nečinně přihlíží. Drsná reportáž britských novinářů z Chorvatska

18.09.2015 19:42

Server The Independent přišel s další reportáží o dění mezi uprchlíky. Tentokrát blízko města Tovarnik na chorvatských hranicích, kam uprchlíci přišli poté, co Maďarsko zavřelo hranice a vyhnalo je za pomoci slzného plynu a vodních děl. Vedro, nedostatek vzduchu a stres mají na mnohé z nich neblahý efekt.

Uprchlíci umírají a policie nečinně přihlíží. Drsná reportáž britských novinářů z Chorvatska
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Novináři museli zachraňovat život jednomu Afghánci, který poté, co se zapletl do davu, dostal infarkt a chorvatská policie jen nečinně přihlížela.

Postarší muž, který zkolaboval na hranici, je jedním z tisíců mužů, žen a dětí, kteří jsou v současnosti drženi v chorvatském městě Tovarnik.

Příchozí uprchlíci doufali, že se jim zde podaří nastoupit na vlak do Záhřebu a poté i dále do Evropy. Ten však nikdy nedorazil, jelikož chorvatské úřady, které původně plánovaly uprchlíky pustit skrz svoje území, na poslední chvíli otočily, zavřely hranice a zabránily uprchlíkům v další cestě.

„Po několika hodinách, které uprchlíci strávili lapeni v neskutečných vedrech, nechala policie několik žen a dětí projít, což spustilo lavinu, která prorazila policejní linii.“ V nastalém zmatku jeden z mužů upadl na zem a dostal infarkt. Novináři se jej následně pokusili za přihlížení místní nečinné policie resuscitovat.

Celý text zde

Nakonec novináři zavolali záchranku, která staršího Afghánce, který se podle deníku The Mirror jmenuje Mohammed Jaffa, odvezla do nemocnice, kde mu následně zachránili život. V nemocnici s ním je i jeho žena, kterou za ním přivezla místní policie.

Synovec pana Jaffy Hassan se údajně pokusil sehnat pomoc policistů, ti však na jeho naléhání nereagovali. „Řekl jsem jim, že je mu moc špatně, ale neudělali vůbec nic,“ řekl Hassan a vysvětlil, jak k celé situaci došlo. „Pak se všichni najednou rozeběhli a strhli ho s sebou, a jak byl vepředu, jeden z policistů ho praštil. Protočil oči, zkolaboval a oni s tím nic nedělali.“

„Umíral nám přimo před očima, než nám ti lidé přišli na pomoc, a policie neudělala vůbec nic. Nemají srdce ani duši, tohle je nelidské,“ říká rozhořčeně Hassan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…