Uprchlické děti? Rozeberte si je, vyzvala nás znovu EU

30.01.2020 14:45

Je tu další výzva z EU. Tentokrát od eurokomisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové. To, jak pomáhá Evropská komise Řecku, prý nestačí, i když řecká vláda dostane více než 56 miliard korun. Vyzvala členské státy, aby si převzaly nedoprovázené děti. A aby se konečně shodly na znění paktu o migraci a azylu. A migrační krize? Teď už prý žádná není.

Uprchlické děti? Rozeberte si je, vyzvala nás znovu EU
Foto: Repro ČT24
Popisek: Europoslankyně Michaela Šojdrová v Událostech komentářích

„Vážení členové, zatímco my tady sedíme, více než 40 tisíc migrantů vázne v takzvaných centrech na řeckých ostrovech. Většina z nich žije v podmínkách, které jsou nepřijatelné. Spousta z nich jsou děti. Dovedu si představit, jaké to je v takovém centru být matkou zodpovědnou za své děti a žít ve stanu, kde je zima, a mít nedostatek jídla, být v hrozných podmínkách a nebýt schopna plnit své mateřské povinnosti. Nebo být matkou v jiné zemi a vědět, že můj dospívající syn je někde sám jako nedoprovázené dítě,“ oslovila eurokomisařka Evropský parlament.

Anketa

Závidíte Britům, že odcházejí z EU?

95%
hlasovalo: 34697 lidí

Prohlásila, že takové podmínky jsou nepřijatelné. „Toto nemůžeme dovolit v Evropské unii v roce 2020,“ hřímala sociální demokratka a dodala, že určitě není jediná, kdo kvůli tomu v noci nespí.

Pravila, že Evropská komise už podporuje řeckou vládu tím, že hledá další místa pro děti na řecké pevnině. „Podporujeme řecké úřady evropskými fondy. Pár příkladů: 50 milionů eur (1,26 miliardy korun) z fondu pro azyl, migraci a integraci které vytvořily 2 000 míst pro nedoprovázené děti v centrech na řecké pevnině. 4,2 milionu eur (106 milionů korun) pro Mezinárodní organizaci pro migraci, které slouží k tomu, aby se vytvořilo bezpečné prostředí pro děti na řeckých ostrovech.“

Dodala, že řeckou vládu bude dále podporovat; chválila ji, že se problémům správně věnuje, že zlepšuje podmínky migrantů a že začala vracet ty, kdo nemají na ochranu nárok. Ale to prý nestačí, i když Řecku budou podle Johanssonové poskytnuty 2,23 miliard eur (56,26 miliard korun).

„Komise sama nemůže dělat všechno. Potřebujeme podporu členských států. Chybí nám společný evropský systém azylu a migrace. Potřebujeme dobrovolně poskytnutou pomoc členských států. Řecko požádalo o relokaci nedoprovázených dětí a já to zcela podporuji. Podporuji všechno solidární úsilí mezi státy, zvláště když jde o děti,“ prohlásila eurokomisařka. „Apeluji na členské státy, pomáhejte dále Řecku, pokračujte v dobrovolném přebírání, s naší finanční podporou,“ vyzvala.

A dotkla se i tématu migrace. „I když dochází k nárůstu migrace do Řecka, zvláště na řecké ostrovy, celková situace není krizová. Do EU přicházejí migranti nepravidelně a méně než minulé roky. Nejsme v krizi. Nemáme v Evropě migrační krizi. Ale v krizi je 40 000 lidí na řeckých ostrovech a my je musíme podporovat. A nejefektivnější řešení je nalézt shodu v europarlamentu a mezi členskými státy na znění nového paktu o migraci a azylu. Každý týden, každý měsíc, kdy ji nenalezneme, tito lidé platí cenu, která je příliš vysoká.“

Slova Ylvy Johansson už sdílela europoslankyně Šojdrová z KDU-ČSL, která se již dlouho snaží nedoprovázené děti z Řecka dostat do Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …