Uprchlík měl být vrácen zpět, tak zabil dva lidi. A takto to s ním prý bylo

13.08.2015 10:14

Ve švédském městě Västeras došlo zkraje týdne v tamějším obchodním domě IKEA k vraždě pětapadesátileté ženy a jejího osmadvacetiletého syna. Z činu jsou podezřelí dva žadatelé o azyl z Eritreje. Celý incident zaznamenala také bezpečnostní kamera. Starší z pachatelů se pokusil následně spáchat sebevraždu.

Uprchlík měl být vrácen zpět, tak zabil dva lidi. A takto to s ním prý bylo
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Celá událost se odehrála v oddělení prodeje kuchyňských nožů a právě nůž pachatelé k vykonání brutálního činu také použili. Policie zatkla pětatřicetiletého muže a jeho o dvanáct let mladšího kolegu. Oba pochází z Eritreje a ve Švédsku až doposud jim nebylo přiznáno právo na azyl. Za hlavního podezřelého je považován starší z obou mužů, který je ovšem nyní v nemocnici. Po spáchání trestného činu se totiž pokusil o sebevraždu. Podle švédského deníku Aftonbladet trval útok jen několik málo vteřin a skončil tím, že se pachatel bodl do žaludku. Policie vyslechla i mladšího z obou Eritrejců, který však jakýkoli podíl na vraždách odmítá.

Švédská policie se podle internetového serveru The Local k celému případu příliš nevyjadřuje. Na úterní tiskové konferenci však policisté odmítli, že by byl spáchaný trestný čin politicky motivován. „Vražda byla pravděpodobně spáchána v důsledku osobního rozhořčení,“ cituje server vyjádření zástupkyně policejního náčelníka Evy Morénové. Švédský deník Aftonbladet včera totiž přišel s informací, že hlavnímu podezřelému byla již 16. července zamítnuta žádost o azyl a on tak měl být vrácen do Itálie. Dva dny před vraždou se ještě účastnil další schůzky na švédském imigračním úřadu ve Västerås. Tam mu bylo patrně řečeno, že rozhodnutí úřadu platí a on bude muset Švédsko v nejbližší době opustit.

Policie dále uvedla, že mezi pachatelem a oběťmi nebylo zjištěno žádné spojení. Oba dva žadatelé byli ubytováni v uprchlickém táboře v Arboga poblíž Västerås, které se nachází asi 100 kilometrů od hlavního města Švédska Stockholmu. Vražedná zbraň byla zajištěna ihned po incidentu. Mladší z podezřelých byl zatčen do dvaceti minut po události. „Na místě zavládl hrozný zmatek. Lidé přiběhli k místu a nikdo nechápal, co se děje. Potom jsme na zemi uviděli dvě ležící osoby,“ cituje švédský deník vyjádření jednoho z návštěvníků obchodu. Podle aktuálních informací deníku Aftonbladet se starší z mužů včera podrobil druhé operaci. Od začátku se nachází v ohrožení života, ale jeho stav je nyní stabilizovaný.

Reportéři Aftonbladet se vypravili do uprchlického tábora, kde oba muži přebývali. Na jejich chování prý nebylo v posledních dnech nic neobvyklého. „Ten třiadvacetiletý mladík noc před tím sledoval přímý přenos z Premier League. Seděl normálně na pohovce a choval se naprosto normálně. Krátce před tím mi říkal, že si jde na imigrační oddělení pro nový občanský průkaz. Nevím ale, jestli si pro něj skutečně šel,“ zmiňuje obyvatel uprchlického tábora. Starší z podezřelých se dle informací švédských médií ucházel o azyl ve Švédsku již v listopadu 2013, ale neuspěl a od té doby žil v zemi „bez papírů“ jako ilegální imigrant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…