Uprchlíky, nebo miliony! Evropská unie mění taktiku vůči neposlušným zemím

03.05.2016 14:03

Evropská komise má zítra členským státům EU navrhnout, že se budou moci „vykoupit“ z povinnosti přijmout v případě krize žadatele o azyl z jiného členského státu. Informoval o tom server Novinky.cz.

Uprchlíky, nebo miliony! Evropská unie mění taktiku vůči neposlušným zemím
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Podle zdrojů, na něž se odvolávají britský list The Financial Times a agentura ČTK, je to součást návrhu na úpravu takzvaného dublinského systému. Ten by ve středu velmi pravděpodobně měla členským zemím navrhnout Evropská komise. Výkupné má být necelých sedm milionů korun.

Celý text je ZDE

Zvažovaná výše částky však představuje pro odmítající členskou zemi v zásadě pokutu či trest, uvádějí někteří činitelé obeznámení s plánem.

Deník The Financial Times v této souvislosti píše o 250 tisících eur (6,75 milionu korun) za každého žadatele o azyl, jehož by stát odmítl přijmout.

Zdroje obeznámené se záměrem komise uvádějí, že každá země by měla znát svou „kvótu“, tedy procentuální podíl z celkového počtu žadatelů o azyl v Unii, který má být schopna bez potíží zvládnout. Číslo bude zřejmě záviset na výkonu ekonomiky a počtu obyvatel konkrétního státu. Podle některých zdrojů by například pro Česko tento údaj představoval 1,8 procenta celkového počtu žadatelů o azyl v EU.

Zmíněný návrh Evropské komise na svém facebookovém profilu ostře kritizoval europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach. „Ani korunu výkupného Bruselu! V Bruselu a Berlíně se budou muset smířit s tím, že my v České republice odmítáme diktát v podobě kvót na přerozdělování migrantů a že se nenecháme ani vydírat výkupným,“ napsal s tím, že jsme suverénní země a nepřijímáme „loupežnickou výhrůžku“ „peníze, nebo migranty“. „Máme právo na naši Českou republiku podle našich představ!“ dodal europoslanec.

Celý text příspěvku Petra Macha na jeho facebookovém profilu:

Ani korunu výkupného Bruselu! V Bruselu a Berlíně se budou muset smířit s tím, že my v České republice odmítáme diktát v podobě kvót na přerozdělování migrantů a že se nenecháme ani vydírat výkupným. Ne. Jsme suverénní země a nepřijímáme loupežnickou výhrůžku "Peníze nebo Migranty!" Máme právo na naši Českou republiku podle našich představ!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…