Uprchlý poslanec Wolf se ozval. A prozradil, proč měl být zavřený také ministr Bursík

07.07.2015 18:07

Bývalý sociálnědemokratický poslanec Petr Wolf, který byl v roce 2012 odsouzen za zneužití státních dotací a do vězení nenastoupil, a tak na něj byl v březnu 2013 vydán i mezinárodní zatykač kvůli podezření, že se skrývá mimo území Česka, napsal pro Reflex.cz svůj pohled na celou kauzu.

Uprchlý poslanec Wolf se ozval. A prozradil, proč měl být zavřený také ministr Bursík
Foto: ČTK
Popisek: Petr Wolf

„Zavřete třeba manažery Škoda Auto Mladá Boleslav či jiné úspěšné firmy. Nebo vůbec každého, kdo na svou inovaci ve vzdělání nebo ve výrobě žádá grant od státu nebo od Evropské unie,“ napsal hned v úvodu obsáhlého pohledu na svou kauzu bývalý poslanec, kterého prý rozhněval nedávný výrok exministra životního prostředí Martina Bursíka o tom, že jeho kauzy byly jedna velká zlodějna.

„Mimochodem pokud to byla zlodějna, tak by měl být souzen i Bursík,“ zlobí se Wolf a vysvětluje, co Bursík provedl. Ministerstvo, respektive ředitel interního auditu a finanční kontroly ing. Jan Červenka prý totiž podepsal narovnání mezi MŽP a Wolfovou firmou UT 2002. „Šlo o menší ze dvou našich projektů, studii o vztahu ekonomiky a ekologie, kdy ministerstvo přehodnotilo svou politiku a podstatnou část projektů ukončilo v době jejich realizace,“ uvádí někdejší poslanec, který se proti tomu odvolal, přičemž to skončilo nulovým narovnáním.

Mnohem zajímavější byl podle skrývajícího se exposlance druhý projekt zabývající se výzkumem v oblasti recyklace pneumatik, o němž se v médiích prý vůbec nehovořilo. „Zjednodušeně řečeno, vymysleli jsme postup, kdy jsme mleli staré pneumatiky, míchali je s chemikáliemi, abychom získali dostatečně kvalitní pryž,“ popisuje Wolf s tím, že se jim to povedlo, a oni tak mohli vyrábět ekologické komponenty pro automobily. „Jednoznačně ekologicky přínosný projekt zakončený malým patentem,“ hodnotí Wolf úspěch své firmy.

Celý text uprchlého exposlance k přečtení ZDE.

Podle bývalého poslance ČSSD v celé kauze hrály obrovskou roli mediální manipulace a fikce redaktora ČT Dalibora Bártka. „Prý bych objel skoro třikrát zeměkouli. Jinak to ale vypadá, když řeknete, že třemi auty jsme za tři roky najezdili 100 tisíc kilometrů, což je jedenáct tisíc kilometrů ročně na jedno auto, a tedy průměr českého řidiče u spodní hrany průměru,“ vysvětluje údajnou mediální hru redaktora České televize, který si prý vymyslel, že někdejší politik poslal peníze neexistující firmě Gexana. „Předložili jsme u soudu originál výpisu z ruského obchodního rejstříku a další podklady o existenci této firmy, ale to odmítl s odůvodněním, že čeští policisté to nenašli,“ popisuje a dodává, že mu prý sdělili, že se do Moskvy vydá sám státní zástupce Táborský s doprovodem, aby vše ověřil. „Ale nic. Nikam nejeli. Asi nezajímavá destinace na výlet,“ chápe Wolf.

Odsouzen dopředu kvůli pomstě ČSSD

„Mé odsouzení a odsouzení mé manželky bylo nakonec postaveno na jedné kolonce, která se mohla vyplnit dobrovolně. Tedy – chceš/nechceš,“ popisuje exposlanec, že tam uvedl i kolegyni, které se nakonec zdála odměna malá. „Ale nikdy mi neřekla, že nebude spolupracovat. Do kolonky jsem zapsal i několik spolupracovníků, kteří se nakonec na projektu také nepodíleli,“ objasňuje Wolf údajný dotační podvod.

Je přesvědčen, že v jeho firmě vymysleli inovativní postup při recyklaci a znovupoužití starých pneumatik, který dostal takzvaný malý patent. „Tedy minimálně je nesmysl, že jsme způsobili škodu v celkové výši dotace. To by totiž logicky znamenalo, že jsme neudělali nic, že nic nevzniklo,“ zlobí se a označuje kauzu za politickou objednávku kvůli jeho vystoupení z ČSSD a podpoře vlády Mirka Topolánka. „A odsouzený jsem byl už v televizi dávno před rozsudkem, protože jak jsem se později dozvěděl, zřejmě pan Zaorálek jako předlistopadový televizní dramaturg a později důvěrný známý jedné ostravské redaktorky uměl zapůsobit na redakci ČT Ostrava, aby věděla, jak to má být správně,“ naznačuje exposlanec nežádoucí vliv své bývalé strany.

„Kvůli tomu všemu jsem nenastoupil do vězení, protože ten lišácky vykonstruovaný trest nepřijímám. Proto žádám obnovu procesu,“ napsal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…