Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

16.08.2016 20:36

Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. tím porušila povinnost stanovenou v § 13 odst. 1 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, tedy přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů, a tím spáchala správní delikt.

Při vydání tohoto rozhodnutí o uložení pokuty Úřad zohlednil skutečnost, že společnost T-Mobile Czech Republic a.s. následně přijala pravidla k zabezpečení osobních údajů svých zákazníků. Ke kontrole přijatých pravidel vydala předsedkyně Úřadu již dne 30. 6. 2016 příslušný pokyn.

Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. může proti tomuto rozhodnutí podat ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí rozklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…