Úřad vyzývá příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo: Vraťte peníze

10.05.2018 15:44

Společnost Imoba by jako nástupnická společnost původního příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo měla dobrovolně vrátit dotaci. Vyzval ji k tomu Úřad Regionální rady regionu Střední Čechy, který to dnes oznámil v tiskové zprávě. Výzvu k dobrovolnému vrácení sporné dotace poslal úřad 4. května. ČTK informovala, že peníze by Imoba z holdingu Agrofert měla poslat do 30 dní.

Úřad vyzývá příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo: Vraťte peníze
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy zaslal 4. května 2018 nástupnické společnosti původního příjemce dotace na realizaci projektu ‚Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo‘ výzvu k dobrovolnému vrácení dotace,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Jeho mluvčí Klára Fronková na dotaz ČTK potvrdila, že výzva byla odeslána společnosti Imoba.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka ČTK řekl, že společnost výzvu obdržela. „Zabývají se jí právníci a projedná ji představenstvo společnosti Imoba. Následně se k ní vyjádříme,“ uvedl mluvčí. Koncern však trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem. „Což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP,“ uzavřel mluvčí.

Kvůli údajnému pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Jsou mezi nimi premiér v demisi Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti, uvedla ČTK. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…