Úřad začal řešit, jak se dostaly fotografie Ratha ven

09.06.2012 6:31

Únikem fotografií vazebně stíhaného poslance Davida Ratha a jeho spoluobviněných z informačního systému vězeňské služby se začal zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). ČTK to sdělil mluvčí úřadu David Pavlát.

Úřad začal řešit, jak se dostaly fotografie Ratha ven
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Kvůli případu již ředitel vězeňské služby Jiří Tregler odvolal ředitelku odboru informatiky Lenku Stupkovou a podal také trestní oznámení.

Fotografie Ratha z věznice v Litoměřicích minulou sobotu zveřejnil deník Blesk. Tento týden přidal i snímky dalších sedmi lidí, kteří jsou obviněni v jeho kauze. Případem se také zabývá odbor kontroly vězeňské služby a Generální inspekce bezpečnostníchsborů (GIBS). 

Kontrolu nyní zahájil i ÚOOÚ. "Úřad pro ochranu osobních údajů má podezření, že mohlo dojít k porušení zákona o ochraně osobních údajů, konkrétně povinnosti přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, případně zpracování osobních údajů pro jiný účel," uvedl Pavlát. 

Ministerstvo spravedlnosti nevyloučilo, že kvůli úniku bude muset vězeňská služba přijmout i další personální opatření. Ministr Jiří Pospíšil bude požadovat po Treglerovi vysvětlení, jak je technicky možné, že se fotografie z informačního systému dostaly na veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…