Úřady práce jsou pomalé. Lidé i dřív umřeli, než se dočkali pomoci, říká Krása

30.01.2013 10:53

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása poukazuje na „rychlost", s jakou přistupují úřady práce k žádostem handicapovaných spoluobčanů. Ti musejí čekat na vyřízení průkazů pro postižené či přiznání dávek dlouhé měsíce. Někteří se pomoci ani nedožijí. Informuje o tom server Týden.cz.

Úřady práce jsou pomalé. Lidé i dřív umřeli, než se dočkali pomoci, říká Krása
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Krása

„Každý den k nám doputuje několik stížností," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. „Měli jsme i případy, kdy lidé zemřeli, než se dočkali pomoci," dodal. Celý problém podle něj odstartoval počátkem loňského roku, kdy tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) spustil část své sociální reformy.

Málo lidí a nespolehlivý software

V jejím rámci začal všechny sociální dávky vyplácet Úřad práce, což mělo vést ke zjednodušení agendy, nový model měl být vstřícnější pro občany a stát měl ušetřit. Někteří pracovníci obecních úřadů, jež původně vyplácely část těchto dávek, zkrátka přišli o práci.

„Při přechodu agendy od městských a obecních úřadů na Úřad práce mělo přejít zhruba 1800 zaměstnanců, ve skutečnosti jich však přešlo cca 1650," konstatoval zástupce odborů Úřadu práce Vlastimil Neuman. Několik set lidí bylo již v roce 2011 propuštěno i z Úřadu práce. Celou situaci na úřadech navíc zkomplikovalo zavádění nového softwaru, který se v lednu 2012 ukázal jako poměrně nespolehlivý.

Ministerstvo slibuje nápravu

Tíživost situace si uvědomuje i současná ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Mluvčí jejího resortu již oznámila, že dojde k personálnímu posílení Úřadu práce. „A to z důvodů dlouhodobého nárůstu pracovních činnosti," uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Nároky na úředníky rostou nejen kvůli provedené reformě, ale také díky rostoucímu počtu nezaměstnaných. Přijetím nových úředníků ale zřejmě padne odůvodnění změn, ke kterému se často uchyloval Drábek. Úspora nákladů se rozplyne, kvůli nutnosti vyplatit novým pracovníkům mzdy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…