Urážky, vydírání a ponižování. Tak prý vypadá jednání mezi Řeckem a EU

18.03.2015 12:33

Řecký publicista Nikos Konstandaras v americkém deníku The New York Times popisuje vzájemnou nevraživost mezi Řeckem a Evropskou unií. Obě strany se prý urážejí a obviňují z vydírání. Přesto je prý důležité, že stále jeví ochotu najít optimální řešení v otázce řeckého zadlužení. 

Urážky, vydírání a ponižování. Tak prý vypadá jednání mezi Řeckem a EU
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Konstandaras upozorňuje na zhoršující se vztahy mezi Řeckem a jeho evropskými partnery v důsledku obrovského zadlužení země. „Válka slov mezi oběma stranami je těžkou zkouškou rovnosti a solidarity coby základních hodnot Evropské unie. Občané z bohatších evropských zemí hodnotí Řeky jako lenochy a odmítají jim posílat finanční pomoc. Samotní Řekové se potom cítí krachem země ponížení a nelibě nesou německé mentorování. Úředníci EU jsou zase pohoršeni požadavky řeckých politiků ze Syrizy, kteří svým voličům vnucují pocit, že Řecko je oběť, a požadují uplatňovat vůči věřitelům tvrdší postup,“ popisuje řecký publicista současnou situaci.

Řecký publicista kritizuje německá média, která prý od začátku Němcům tvrdila, že z nich Řekové vysávají jejich peníze. „V Řecku zase populističtí politici a jejich voliči popisovali záchranný balíček jako nástroj vedoucí ke ztrátě suverenity země. V mnoha médiích se objevovaly karikatury německých úředníků v nacistických uniformách a došlo i na opětovné vzkříšení požadavků na odškodnění z doby druhé světové války. Minulý týden se premiér Alexis Tsipras rozhodl vše řešit na půdě parlamentu a ministr spravedlnosti hovořil o možnosti zabavovat německý majetek na území Řecka. To Berlín skutečně rozčílilo. Ještě předtím se musel Tsipras distancovat od karikatury, která zobrazovala německého ministra financí Wolfganga Schäubla jako nacistu,“ píše Konstandaras.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Německý ministr financí zase poznamenal, že je mu líto Řeků, kterým vládne tak nezodpovědná vláda. Nejprodávanější deník Bild zase veřejně nabádal k odmítnutí varianty projednávané v Bundestagu, podle které by byla Řecku prodloužena finanční podpora o další čtyři měsíce. Konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung zase uváděly, že solidárnost s Řeckem se chýlí ke svému konci. Nemlčel ovšem ani Tsipras a v rozhovoru pro Spiegel hovořil o tom, že Evropská centrální banka dala Řecku provaz kolem krku. Olej do ohně přilil i ministr vnitra Nikos Voutis, podle kterého se Řecko nachází uprostřed sociálního a třídního boje se svými věřiteli,“ dokládá řecký publicista vyhrocenou situaci mezi Řeckem a „zbytkem světa“.

Do vzájemných sporů neváhal řecký premiér a vůdce Syrizy Tsipras zatáhnout i Španělsko a Portugalsko, u kterých se předpokládala podpora řeckému úsilí omezit úsporná opatření. „Tsipras obvinil konzervativní síly v obou zemích, že se snaží překazit dohodu mezi Aténami a EU, protože se blíží volby. Vůdce Syrizy rovněž poznamenal, že se tamější konzervativci snažili dostat Řecko do finanční pasti. Španělé i Portugalci si poté stěžovali u Evropské komise. Mluvčí německého ministra financí Tsiprasova obvinění označil za mimořádně neférová,“ pokračuje Konstandaras ve výčtu vzájemných impertinencí.

„Ovšem Atény i věřitelé veřejně deklarují, že si přejí setrvání Řecka v eurozóně. Řecká vláda mezitím tvrdí, že jí prosazované omezení úsporných opatření povede k hospodářskému růstu a podpoří evropskou solidaritu. Německo a Evropská centrální banka tvrdí, že Řekové nedodržují své závazky. Obě strany se obviňují z vydírání. Přes vzrušenou debatu a často velké emoce se však Řecko i Evropská unie snaží najít cestu k dohodě. Přes vzájemné urážky si však zástupci dlužníků i věřitelů uvědomují, že je v zájmu všech usilovat o zdárné vyřešení problémů. To považuji za cennou lekci pro celou Evropskou unii,“ uzavírá Konstandaras. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…