Urban z ČSSD: Odchod Romana? Budu žádat vysvětlení

15.09.2011 13:45

Ministr financí Miroslav Kalousek věděl podle Českého rozhlasu o tom, že dosavadní generální ředitel ČEZ Martin Roman chce na svoji žádost opustit ředitelský post. Kalousek tuto informaci ostatně dnes sám potvrdil. Na krátkém brífinku řekl, že personální změna v největší české společnosti vlastněné státem pro něj nebyla žádným překvapením.

Urban z ČSSD: Odchod Romana? Budu žádat vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban s Bohuslavem Sobotkou se baví na sjezdu ČSSD

Většinu politiků nečekaný odchod Martina Romana z čela ČEZu překvapil. Roman však podle České televize o svém odchodu z čela polostátního elektrárenského gigantu uvažoval už zhruba necelý rok. Jediný, kdo o tomto kroku dopředu věděl, byl ministr financí Miroslav Kalousek.

„Vzhledem k tomu, že ministr financí vykonává akcionářská práva ve společnosti ČEZ, tak kdybych tyto kroky považoval za nesprávné, tak se nestaly. Tudíž mě nemohly překvapit," řekl dnes Kalousek na krátkém brífinku.

Většinu politiků ale nečekaný odchod Martina Romana překvapil.

„To je alternativa, o které se tak trochu hovořilo. Ale překvapený jsem byl z toho, jakým způsobem se to narodilo a jaký to mělo průběh. Takové věci se mají dělat připraveně a v klidu. Já myslím, že je ale normální, že čas od času dochází k výměně úspěšného manažera i v nejromovanějších firmách na světě. Z toho pohledu se mi to tak nezdá zvláštní. Spíše jde o tu rychlost - že k tomu došlo v těch podvečerních hodinách. To je věc, které nerozumím a bude vyžadovat nějaké dovysvětlení," řekl rozhlasu stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban.

Dozorčí rada ČEZ: Romanovu rezignaci jsme přijali

Roman podle svého včerejšího prohlášení měl podat rezignaci ještě dnes. To nakonec učinil a dozorčí rada ČEZu dnes dopoledne jeho rezignaci přijala. Že ale z čela ČEZu Roman odejde, se média dozvěděla včera vpodvečer s tím, že ale v ČEZu zůstane, neboť povede dozorčí radu firmy.

"Myslím, že ten odchod je jeho svobodné rozhodnutí. Odvedl ale velký kus práce, dokázal zhodnotit majetek státu nejméně šestkrát. Dovedl firmu ČEZ mezi největší evropské energetické giganty, proto patří mezi velmi úspěšné manažery a za tu práci, kterou v ČEZu dělal, je mu třeba poděkovat," chválil ale práci Romana Urban.

Novým generálním ředitelem se má stát současný výkonný ředitel firmy Daniel Beneš. Ve společnosti působí od roku 2004. Urban to považuje za dobrou volbu. „Je to zkušený a zodpovědný manažer. Je to příležitost pro něj i pro firmu, aby ji vedl dál k prosperitě," konstatoval Urban.

Neví ale prý nic o tom, že by Roman měl nějaké neshody s premiérem Petrem Nečasem kvůli tendru na dostavbu Temelína. "O tom nevím nic, vím jen, že příprava toho tendru byla odložena, což není šťastné rozhodnutí. Je to ale připravováno jako otevřená soutěž, tak si nejsem vědom, že by zde existovaly nějaké zásadní rozpory," doplnil.

Jak rozhlas připomenul, o odchodu Romana nevěděl nic ani například šéf nejmenší vládní strany, Věcí veřejných Radek John.

SLEDUJEME téma Martin Roman

Žádné převratné změny nečeká od změn ve vedení ČEZu vládní zmocněnec pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín a zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Dlouholetý šéf elektrárenského gigantu podle něj už sice nebude mít na chod firmy bezprostřední vliv, může ji ale kontrolovat. Také tendr na dostavbu Temelína poběží dál podle plánu.

„Teď v říjnu bude vydána zadávací dokumentace, vše běží tak jak má, přesně podle dat, která pan premiér loni na podzim oznámil, čili v roce 2013 chce mít konečné rozhodnutí, žádná změna není," konstatoval v rozhovoru pro rozhlas Bartuška.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…