Úředníci švýcarské banky, která půjčila peníze farmě Čapí hnízdo, prý mohou Babišovi pěkně zavařit

11.02.2019 18:40

Předseda vlády Andrej Babiš rád opakuje, že kauza farmy Čapí hnízdo, kde je obviněn ze spáchání dotačního podvodu za takřka 50 milionů korun, je od počátku nesmyslná a připravená na politickou objednávku. Jenže pokud u soudu promluví úředníci švýcarské banky HSBC, Babiš může mít problém. Bankéři ho totiž už před lety označili za majitele Čapího hnízda.

Úředníci švýcarské banky, která půjčila peníze farmě Čapí hnízdo, prý mohou Babišovi pěkně zavařit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Hospodářské noviny přinesly informaci, že švýcarská banka HSBC může sehrát klíčovou roli v kauze farmy Čapí hnízdo, kde je premiér Andrej Babiš obviněn ze spáchání dotačního podvodu. Firma žádala o dotaci z evropských fondů určených pro malé a střední podniky, jenže podle informací banky HSBC byla součástí obřího holdingu Agrofert, který na dotaci z tohoto programu nikdy nedosáhl.

Banka se prý ke konkrétní kauze nemůže vyjadřovat, ale bankéř Marek Ditz, který se v minulosti podílel na chodu jiné banky – ČSD –, prozradil, že bankéři musejí znát konečného příjemce peněz, které půjčuje zájemcům. „Banka vždy musí znát konečného vlastníka úvěrového obchodu. Jinak postupuje neobezřetně,“ říká v čistě obecné rovině bývalý dlouholetý člen vedení ČSOB Marek Ditz s dovětkem, že kauzu Čapí hnízdo detailně nezná.

Banka farmě Čapí hnízdo půjčila stovky milionů korun. Ukazují to dokumenty, které se objevily na veřejnosti už před mnoha měsíci skrze twitterový účet nazvaný Julius Šuman. Pravost těchto anglicky psaných dokumentů dosud nikdo nepopřel. První půjčka byla poskytnuta již v roce 2008. Evropské dotace firma čerpala v letech 2008 až 2013.

Jeden z bankéřů, Andrew Blach, v roce 2009 Čapí hnízdo prý dokonce navštívil, a to přímo v doprovodu Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…