Uřezávání hlav a područí Ruska. Miloš Zeman odrážel dotazy studentů

02.03.2017 13:10

Prezident Miloš Zeman se setkal dnes dopoledne se studenty Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně. A ti se jej nebáli a pokládali leckdy i velmi útočné dotazy.

Uřezávání hlav a područí Ruska. Miloš Zeman odrážel dotazy studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl jí dort

„Spisovatel Robert Fulghum uváděl, že vše podstatné pro život se naučil v mateřské škole. To už máte za sebou. A potom už se jenom doplňovaly některé méně podstatné znalosti. Pokud jde o mne, tak na střední ekonomické škole jsem se naučil psát všemi deseti, potom jsem také studoval těsnopis, ten už se dnes neučí. Ale dodnes si pamatuji některé znaky. Mimochodem před několika málo dny jsem si přečetl zprávu, že v některých institucích USA se vrací k psacím strojům, protože ty nemohou napadnout hackeři,“ řekl Zeman úvodem a sdělil studentům i jeden z matematických příkladů, které si pamatuje. „Jak vidíte, stačilo to, s touto matematickou znalostí jsem se stal prezidentem ČR. Takže vám mohu doporučit: Učte se matematiku a dopadnete jako já,“ sdělil. 

Následně ještě studenty vyzval k tomu, aby nešikanovali své profesory. Podle jeho slov došlo totiž k otočení kruhu dějin, kdy dříve, přeneseně vzato, šikanovali profesoři studenty. „Chraňte své profesory a važte si jich, lepší už mít nebudete,“ upozornil posluchače. 

V debatě se studenty se pak Zeman svěřil se svým vztahem k Evropské unii. „Nedávno se odehrál brexit, kdy Velká Británie z EU fakticky vystoupila. Proč vystoupila? Protože je čistý plátce do rozpoču EU a nechce se jí platit poměrně velký podíl finančních prostředků. My nejsme čistí plátci do rozpočtu EU, ba právě naopak, jsme čistí příjemci, a to poměrně ve vysokém objemu prostředků, to jsou desítky, kumulativně stovky miliard korun. Jen blázen se zbavuje organizace, která ho platí. A to je moje odpověď na otázku, zda by ČR měla nebo neměla vystoupit z EU,“ podotkl a vyjádřil se pak také k euru.

„Rád bych rozptýlil obavu, že zavedením eura se začne zdražovat. Euro je společná měna EU, která nemění ani ekonomickou výkonnost. Euro je něco jako teploměr, kdy existují Celsiův teploměr, Fahrenheit a Réaumurova stupnice. Ať máte jakýkoliv teploměr, jeho použitím se nemění teplota. A zavedením eura se nemění ani ceny, ani mzdy. Euro je technický nástroj, měřítko ekonomické teploty,“ sdělil.

A co Zemanův názor na protiteroristická opatření prezidenta USA Donalda Trumpa? „Zatím téměř žádná protiteroristická opatření nebyla. V otázce protimigračních opatření se začíná rekognoskovat, kde by se mohla stavět zeď s Mexikem,“ zmínil Zeman s tím, že chce, aby se Severoatlantická aliance účinně zapojila proti Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím. „Nechceme-li, aby nám IS uřezal hlavy, tak proti němu musíme bojovat,“ dodal.

Řeč přišla i na vládní spolupráci s KSČM a vůbec na to, co je podle Zemana na straně dobrého. „Myslím si, že ve Francii Francois Mitterrand vládl s komunisty. Když vstupovali do francouzské vlády, měli 20 % preferencí, když odcházeli, měli tři procenta. Nechápejte to jako návod na likvidaci komunistické strany, ale reálně to takto dopadlo,“ řekl k tomu.

„Proč se naše vláda a naše země stále vrací do područí Ruska?“ zeptal se poté jeden ze studentů. „Vy také věříte novinářům, že? Jsme pevnou součástí NATO, před chvílí jsem mluvil  o tom, že by tato Aliance měla bojovat proti IS, jsme pevnou součástí EU. Můžete mi dát jediný konkrétní příklad, v čem jsme v područí Ruska?“ zeptal se Zeman. Když se student zeptal v té souvislosti na roky 1968 a 1945, tak prezident odvětil: „Sdílím váš názor, že v roce 1968 došlo ke zločinu. Nevidím, proč bych rok 1945 označoval za zločin, protože to byla 2. světová válka a kdyby sem nepřišli Rusové, Němci by vyhráli druhou světovou válku.“

A proč hlava státu vetovala povolení vyšší rychlosti na dálnici, než je 130 km/h? „Já jsem nic nevetoval. A sice z toho důvodu, že návrh na zvýšení rychlosti – ne na 130 km/h, ale na 150 km/h – nebyl Poslaneckou sněmovnou nakonec přijat. Uvažoval jsem o tom, že bych ho vetoval, kdyby přijat byl, ale on přijat nebyl,“ zmínil ohledně bezpečnosti na silnicích Zeman. 

Svůj názor pak sdělil i k elektronické evidenci tržeb. „EET je podle mého názoru nástroj pro boj proti daňovým únikům, proti daňovým podvodům. V USA jsou daňové podvody považovány za druhý nejvážnější zločin hned po vraždě. Zda EET bude účinným nástrojem, to poznáme za několik měsíců,“ podotkl. 

Závěrem se pak Zeman vyjádřil k otázce prezidentského systému a vůbec počtu systémů a komor Parlamentu. „Prezidentský systém může fungovat v jakékoliv zemi, pokud se ovšem tato země pro prezidentský systém rozhodne,“ řekl a doplnil, že prezidentský systém je například v Rusku a v Číně. „Je docela dobré vědět, že jsou země, kde je jednokomorový parlament, jsou země, kde je dvoukomorový parlament. Nemůžeme tvrdit, že jedno řešení je lepší než to druhé,“ řekl k otázce počtu komor. A počet poslanců? „Nezáleží na tom, kolik jich je, ale jací jsou,“ řekl.

Ze školy si pak odvezl dary, jež mu předal její ředitel. Předtím však ještě studentům sdělil, že za nejhezčí zemi považuje Českou republiku. „Dánsko mi ale připadá jako nejšťastnější země světa. A přál bych si, abychom se k tomu Dánsku po krůčcích přibližovali,“ vyjádřil své pocity. V závěru setkání se prezident také podepsal do pamětní knihy školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…