Urychlujeme pád společnosti. Vondruška vše pojmenoval. To se mnohým líbit nebude

17.12.2022 10:45 | Kauza

Recese, v horším případě hospodářská krize, je za dveřmi, píše historik a spisovatel Vlastimil Vondruška. Koruna stromu naší společnosti se podle jeho slov začala odtrhávat od vlastního kmene a kořenů, začali jsme pohrdat elementárními přírodními zákony a měnit svět podle nikde neověřených představ.

Urychlujeme pád společnosti. Vondruška vše pojmenoval. To se mnohým líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a historik Vlastimil Vondruška

„Strkáme hlavu do písku, a dokonce sami ten pád urychlujeme. To neříkám já, ale desítky renomovaných ekonomů, sociologů a politologů. Bývaly zlaté časy, ale už nejsou. Proč se v posledních dvou desetiletích potýká evropská společnost jen s problémy a neúspěchy, to však vykládají různě. Výmluvný je už sám fakt, že se jinak nesmiřitelné tábory odborníků shodují na tom, že recese, v horším případě hospodářská krize, je za dveřmi,“ píše Vondruška v deníku Mladá fronta DNES.

Každá vláda, kterou jsme tu za posledních třicet let měli, přiložila polínko na cestě k dnešku, říká Vondruška. Za základní problém považuje nicneříkající fráze, co vlastně ona evropská myšlenka je a k čemu bychom měli směřovat.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
„Skutečné koncepce založené na faktech, logice a inteligenci však suplují efemérní nápady, někdy velice bizarní. Vize budoucnosti se smrskla na ideologické floskule, které jsou nesmyslné a ve svém důsledku nebezpečné. Vnímáme dílčí kroky, ale nikoli celek. Jenže chování společnosti má své hluboké příčiny, a ty nechceme vidět. Jsou to tak dvě nebo tři generace, kdy začala část světa pohrdat elementárními přírodními zákony a měnit společnost podle modernistických a nikdy a nikde neověřených představ. Koruna ztratila spojení s kořeny,“ říká Vondruška.

A k čemu to vedlo? „Chceme dobře žít, ale pokud možno pracovat co nejméně, chceme fungující společnost, ale přitom ji boříme nesnášenlivostí a sobectvím, chceme svobodu slova, ale současně zakazujeme názory jiné než ty oficiální, chceme chránit přírodu, ale přitom ji devastujeme výrobou zbytečného zboží a technologiemi, které nás ve své podstatě ohrožují (včetně mnoha greendealových experimentů), chceme mít bezpečné ulice, ale přitom se zločinci trestají mírněji než ti, kteří si pustí ústa na špacír, chceme demokracii, ale přitom adorujeme menšiny na úkor většinové společnosti.

Chceme být moderní, a proto ničíme přirozenou heterosexualitu a pohrdáme stabilními rodinami, chceme vzdělané děti, ale učíme jen modernistické fráze, místo abychom je nechali přemýšlet, vyhazujeme státní prostředky na naprosté nesmysly, a ještě si myslíme, že nad nás není. Je toho hodně, co jsme ve jménu ideologie povýšili na moderní životní styl a co je zcela v rozporu s naší biologickou podstatou,“ zdůrazňuje historik.

Změnit se to podle Vondrušky dá hlavně tím, že každý začne sám u sebe. „Pokud změníme náš vlastní přístup k životu a budeme se chovat pragmaticky, racionálně a budeme respektovat kořeny onoho pomyslného stromu, můžeme pomalu měnit myšlenkové klima naší společnosti. Nejde však jen o tohle. Současně je třeba kultivovat naše duše v nejširším smyslu slova. Žij a nech žít!“ dodává, že jde samozřejmě o běh na dlouhou trať a nejde to zvládnout v horizontu jedné generace.

„Každý se může svobodně rozhodnout, zda chce sledovat z okna romantický západ slunce se svým partnerem či přáteli po boku, anebo totéž na displeji svého tabletu. Nápravu máme stále ve svých rukách. Možná to bude bolet, ale i to patří ke skutečnému životu,“ uzavírá Vlastimil Vondruška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…