Uskromnit se mají všichni včetně politiků, doporučuje kardinál Scola

23.11.2013 20:05

V souvislosti s rodící se novou koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL se znovu otevřela debata o církevních restitucích. Především levicoví politici označují církevní hodnostáře za příliš hamižné a vyzývají je ke skromnosti, aby bylo na důchody, vědu a výzkum a podobně. Dovolávají se přitom slov papeže Františka, který opakovaně odsuzuje mamon. Kardinál Angelo Scola k tomu ovšem dodává, že uskromnit se musí i politici.

Uskromnit se mají všichni včetně politiků, doporučuje kardinál Scola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Kardinál, jenž měl také šanci stát se papežem, Angelo Scola zavítal do Prahy. V rozhovoru pro MF Dnes se sice odmítl vyjádřit přímo k otázce církevních restitucí v Česku, ale v obecné rovině okomentoval slova papeže Františka, jenž nabádá lidi ke skromnosti. Kardinál má za to, že skromnost je třeba chápat v určitých proporcích. Biskupové, kteří jezdí mezi odlehlými vesnicemi za svými věřícími, k tomu např. potřebují pořádný automobil, jinak by nemohli své poslaní vykonávat s tak velkým nasazením. A pokud někdo chápe papežova slova pouze jako apel na církve, aby žili v chudobě, nechápe je zcela přesně.

Kardinál s účtem na Twitteru

„To je opravdu mylný postoj, protože papež hovoří ke všem, včetně politiků či lidí ze světa peněz. Musíme tedy přehodnotit dosavadní koncepty komerční společnosti a to, že se vše podřizuje trhu,“ míní návštěvník Prahy. „Musím se ptát sám sebe, nakolik tu výzvu naplňuji a zda to nemohu dělat lépe. Nakonec se stejně jen já sám budu zodpovídat Bohu,“ říká také.

Stojí za zmínku, že kardinál má také účet na sociální síti Twitter, který sleduje více než dvacet sedm tisíc lidí. Scola to chápe jako možnost otevřít další cestu lidem, kteří si ho chtějí vyslechnout. Dodává k tomu ale, že o účet se starají jeho spolupracovníci. On si ale udržuje přehled o tom, co mu lidé říkají, nevynechává ani reakce negativní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …