Úsporný tarif v prosinci skončí. Původně byl plánován do příštího října

09.10.2022 10:37 | On-line

Když Rusko přikročilo k invazi na Ukrajinu, v důsledku čehož začaly ceny energií růst ještě rychleji než dosud, vláda Petra Fialy (ODS) přislíbila, že připraví tzv. úsporný tarif, který lidem pomůže nárůst cen energií zvládnout. Zastropování cen elektřiny a plynu, což navrhovali opoziční poslanci ANO i SPD, vláda odmítala jako špatný nápad, který by jen neúměrně zatížil státní rozpočet a tím i peněženky všech občanů. Dnes se zdá, že bude všechno jinak. Ceny elektřiny i plynu budou zastropovány a s úsporným energetickým tarifem se do budoucna nepočítá.

Úsporný tarif v prosinci skončí. Původně byl plánován do příštího října
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

V Česku energetická krize začala ještě před invazí sil Ruské federace na Ukrajinu, a to krachem jednoho z velkých dodavatelů Bohemia Energy. Už tehdy se ukázalo, že ceny energií začínají nebezpečně růst. Dnes se zdá, že to byla jedna z cest, jak se ruský prezident Vladimir Putin na vojenskou operaci připravoval. Svůj podíl na růstu cen energií měly i velmi vysoké ceny za emisní povolenky v režii EU.

Deník N připomněl, že v únoru 2022 ohlásil ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela, že vláda ve složité situaci pomůže lidem i firmám s nárůstem cen energií. „Energetický regulační úřad mě ubezpečil, že nemá relevantní informace o tom, že by na trhu hrozilo bezprostřední nebezpečí,“ prohlásil Síkela 15. února 2022.

O měsíc později, konkrétně 27. března, napsal premiér Fiala na twitteru, že zastropování cen energií, po kterém volají opoziční poslanci ANO, ale i SPD, „není cestou“. „Zastropování cen energií není cesta. Pokud bychom to udělali, zaplatí to střední třída. Návrhy opozice na úpravy DPH a zastropování cen nedělá většina evropských zemí. Tato opatření přinášejí jen škodu,“ napsal tehdy na twitter Fiala.

Krátce nato vláda navýšila existenční a životní minimum. V půli května přicházejí z vlády úvahy o založení tzv. „státního obchodníka s energiemi“. A v červnu vláda jednak schválila příspěvek 5 tisíc na každé dítě do 18 let, a vedle toho oznámila, že vznikne „energetický úsporný tarif“.

Ale jak ceny energií dál prudce rostou, premiér Fiala začíná na konci srpna mluvit o tom, že je třeba „směřovat k zastropování cen energií“. A 9. září stanoví strop-ceny silové elektřiny i plynu.

Deník Právo poukázal na to, že spolu se zastropováním cen energií bylo rozhodnuto, že úsporný tarif nebude v roce 2023 pokračovat. Lidé budou dostávat od státu ekonomickou pomoc spojenou s energetickým úsporným tarifem jen do konce roku 2022.

„Úsporný tarif bude příští rok nahrazen zastropováním cen energií. Pomoc v rámci zastropování je mnohem rozsáhlejší, pro příští rok se u úsporného tarifu počítalo s 22 miliardami korun, na zastropování cen půjde asi 130 miliard,“ uvedl pro Právo mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Vojtěch Srnka.

V kombinaci s odpuštěnám poplatků za obnovitelné zdroje lidé díky úspornému energetickému tarifu ušetří asi 4 tisíce korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…