Ústav duševního zdraví, kde pracovala Protopopová, hájí postup k Babišovi juniorovi: Jednali jsme správně

06.09.2021 18:08

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) se vymezil proti obviněním a spekulacím v kauze Andreje Babiše juniora. Ve svém vyjádření uvedl, že má podklady a materiály dokládající správnost postupu v daném případě.

Ústav duševního zdraví, kde pracovala Protopopová, hájí postup k Babišovi juniorovi: Jednali jsme správně
Foto: Twitter Andreje Babiše juniora
Popisek: Setkání Andreje Babiše s jeho synem.

Andrej Babiš mladší minulý týden nečekaně konfrontoval svého otce, kterého dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo. Ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho tam zavezl manžel tehdejší ošetřující lékařky Petr Protopopov.

Premiér to popřel, řekl tehdy, že jeho syn trpí schizofrenií. Lékařka Dita Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií Babišovu synovi pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Původní zdroj ZDE.

Minulý týden ve čtvrtek před novináři Babiš junior uvedl, že je psychicky zdráv a že projekt Čapí hnízdo byl od počátku projektem jeho otce a on hrál roli bílého koně. Protopopová byla v minulosti Babišovou poradkyní na Ministerstvu financí, v listopadu 2018 po propuknutí kauzy kolem Babišova syna odešla na vlastní žádost z NUDZ. Zdůvodnila to mediálním tlakem na sebe i ústav.

„V poslední době jsme v mediálním prostoru zaznamenali řadu nepravdivých obvinění a spekulací o postupu NUDZ v případě pana Andreje Babiše jr. Proti nim se důrazně ohrazujeme. Národní ústav duševního zdraví poskytuje excelentní léčebnou péči, která je v souladu jak s aktuálním vědeckým poznáním, tak s lidskými právy a legislativou ČR,“ uvedl ústav.

S ohledem na lékařské tajemství ústav poskytne materiály výhradně příslušným zodpovědným institucím na základě zákonného postupu, napsal v pondělí ve vyjádření.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …