Ústavní soud se dvěma předsedy? Hrozí to. Baxa se obává Zemanova kroku

18.12.2022 9:15 | Komentář

Dohady ohledně jmenování nového šéfa Ústavního soudu neustávají. Mandát současného předsedy Pavla Rychetského skončí v létě. Prezident Zeman jeho nástupce chtěl jmenovat ještě před svým březnovým odchodem z funkce. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa to považuje za „bizarní“ postup. V rozhovoru pro Lidové noviny řekl, proč je pro pouze jediné funkční období ústavních soudců.

Ústavní soud se dvěma předsedy? Hrozí to. Baxa se obává Zemanova kroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Kdyby prezident Miloš Zeman jmenoval nástupce Pavla Rychetského do čela Ústavního soudu takzvaně „do foroty“, narušil by dle Baxy ústavní princip o časově omezené vládě. Spor by mohl skončit u správního soudu.

„Prezident chce použít kompetenci podle článku 62 ústavy ve chvíli, kdy to nepřichází v úvahu. Nemusí přece jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Ústavní soud svého předsedu má. Principem demokracie je časově omezená vláda. Mohu rozhodovat jen ve vymezeném časovém období, kdy mám svěřenou pravomoc, a ne ji uplatňovat s předstihem, ‚do zásoby‘,“ říká zkušený soudce.

Kdo by posuzoval spor, který by vznikl v případě, že by prezident Miloš Zeman přeci jen jmenoval nového předsedu Ústavního soudu? „To je tak bizarní věc, že na to nejsou připravené recepty. Úvahy, co by bylo, kdyby, jsou v praxi nevyzkoušené. Základem by bylo asi posouzení, zda nebylo zasáhnuto do kompetence někoho jiného. Je to primárně kompetenční spor. Nechtějte ale ode mne přesný návod,“ říká Baxa.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Kdyby nikdo nezabránil nyní prezidentovi, že by to udělal, tak by podle Baxy ani nikdo nezabránil příštímu prezidentovi, aby původní jmenování ignoroval a jmenoval nového předsedu Ústavního soudu. „Vznikla by bizarní situace se dvěma předsedy Ústavního soudu,“ doplnil někdejší předseda Nejvyššího správního soudu.

Vysvětlil, proč je dobré, aby ústavní soudci měli pouze jedno funkční období. Ústavní soudci, ale například také předsedové nejvyšších soudů, mají desetiletý mandát. „Mimo jiné je tomu tak proto, aby nevznikla jakákoli potenciální vděčnost či zavázanost prezidentovi, který je jmenoval. I když je prezident jmenuje, přežijí ho ve funkci, třebaže by ji vykonával dvakrát po sobě pět let. 

Když ústavní soudce ví, že se mu blíží konec funkčního období a chce pokračovat i v tom druhém, může ho to ovlivňovat. Může brát v potaz to, kdo o něm bude rozhodovat a jak je na co kdo – prezident i Senát – citlivý. Může proto podvědomě přemýšlet, jak rozhodovat, aby měl větší šance být znovu jmenován,“ dodává Josef Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…