Ústavní soud zastavil řízení o nečinnosti Zemana, Fajt stáhl stížnost

06.03.2018 13:55

Ústavní soud (ÚS) zastavil řízení, které směřovalo na nečinnost prezidenta Miloše Zemana. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt vzal s Karlovou univerzitou zpět stížnost, kterou k Ústavnímu soudu podal kvůli tomu, že ho Zeman nejmenoval profesorem. Vyplývá to ze soudní databáze. Na zpětvzetí stížnosti dnes upozornila Česká televize. Zprávu převzala ČTK.

Ústavní soud zastavil řízení o nečinnosti Zemana, Fajt stáhl stížnost
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Fajt se na Ústavní soud obrátil loni v listopadu. V únoru soud obdržel podání o vzetí stížnosti zpět, a proto řízení zastavil. Rozhodnutí učinil v plénu.

Prezident nepodepsal Fajtův jmenovací dekret na jaře 2015 společně s dekretem pro fyzika Ivana Ošťádala a politologa Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zeman to zdůvodnil vážnými prohřešky akademiků z minulosti.

V případě kunsthistorika Fajta prezident argumentoval jeho údajnou žádostí, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele galerie. „Já tuto žádost považuji za nepřímou žádost o úplatek a odmítám jmenovat vysokoškolským profesorem toho, kdo požádal o úplatek,“ řekl před časem Zeman. Fajt označil Zemanovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. Prezident se podle něj chová nepřípustně svévolně.

Fajt a Univerzita Karlova podali na prezidenta žalobu na ochranu proti nečinnosti, avšak neuspěli. Stejně dopadli s následnou kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Proto se loni v listopadu obrátili na Ústavní soud.

S obdobnou stížností už loni na konci roku neuspěl u Ústavního soudu fyzik Ivan Ošťádal, jehož stížnost soud zamítl. Odůvodnil to tím, že Zeman nezůstal nečinný, protože dal své rozhodnutí najevo v dopise tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové. Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček tehdy uvedl, že rozhodnutí o nejmenování profesorem je přezkoumatelné ve správním soudnictví, ale je nutné zvolit správný typ žaloby. Sporem Ošťádala a Zemana se bude zabývat pražský městský soud po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Pražský soud dříve Ošťádalovu žalobu odmítl jako opožděnou.

Proti nečinnosti hlavy státu se chtěl soudně bránit i třetí z nejmenovaných akademiků, politolog Eichler. Žalobu podanou k pražskému městskému soudu ale už dříve stáhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…