Ústavu měnit nemohu, ústavní zvyklosti ale ano, říká Zeman

02.07.2013 16:50

Prezident Miloše Zeman během své návštěvy v Německu prohlásil, že ústavu měnit nemůže, ale ústavní zvyklosti ano. To se týká například sporu o jmenování velvyslanců, píší Novinky.cz.

Ústavu měnit nemohu, ústavní zvyklosti ale ano, říká Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

„Ani přímo zvolený prezident nemůže změnit ústavu. Co ale změnit můžu, jsou ústavní zvyklosti, které v ústavě nejsou. To se týká i jmenování velvyslanců,” řekl v rozhovoru pro německý list Handelsblatt. Zeman je přesvědčen, že o velvyslancích má rozhodovat prezident. A ústava mu dává za pravdu.

Opět hovořil o svém eurofederalismu

Nejdůležitějším úkolem nového kabinetu Jiřího Rusnoka bude podle Zemana sestavení rozpočtu pro příští rok. Odmítl ale jakkoli spekulovat o tom, zda vláda odborníků získá důvěru. „Musíme počkat na hlasování Poslanecké sněmovny,” řekl k tomu.

I v Německu Zeman neopomněl zdůraznit své silně proevropské postoje. Česká republika by podle jeho názoru měla být středem evropské integrace. „Proto jsem například podepsal fiskální dohodu a ve svém sídle vyvěsil unijní vlajku.” 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…