Ústecká čtvrť Vaňov je plná vody a nahněvaných lidí

08.06.2013 7:17

Z okna rychlíku mířícího do Prahy to vypadá, že ve vodou zaplavené ústecké čtvrti Vaňov panuje pohoda; lidé sedí v narychlo zřízené hospodě u provizorní vlakové zastávky a debatují. Pod pokličkou dovezeného guláše to však nebublá, ale přímo vře. "Všichni na nás zapomněli," zní téměř jednohlasně od unavených a rozzlobených obyvatel.

Ústecká čtvrť Vaňov je plná vody a nahněvaných lidí
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústí nad Labem v době povodní 2013.

Do Vaňova se lze dostat jen po železnici. Na rozdíl od jiné odříznuté čtvrti krajského města Střekov, kam jezdí tři vlaky za hodinu, se na vlak do Vaňova i tři hodiny čeká. Jízdní řády neplatí. "V roce 2002 k nám zajížděl pravidelně motoráček, teď tu staví osobní vlaky, ale ty pouští dráhy na koridor až jako poslední, čekala jsem dvě hodiny," řekla ČTK jedna z žen ve vlaku. Další lidé se se stížnostmi přidali.

Vzájemná solidarita občany drží nad vodou

Přes čtvrť projede několik desítek vlaků denně, rychlíky musejí kvůli bezpečnosti velmi zpomalit. "Stačilo by přibrzdit, aby lidé mohli vyskočit, hrůza, přitom musíme do města pro chleba, vodu, k doktorovi," vylíčil Julius Bereš. Místní obchod s potravinami je pod vodou, voda zalila i hospody. Do centra Ústí tak musejí lidé prakticky pro vše. "Nezbývá než vzít batoh a jet do práce s předstihem, děti do školy nejezdí," popsal čtyřicetiletý Karel.

Vlaky vozí do Vaňova sudy piva i ženy s obědy pro dobrovolné hasiče ze Stebna, kteří jsou na místě od neděle. "Lidi jsou moc příjemní, těch buchet co jsme už dostali," vylíčil hasič Pavel Švarc.

A právě solidarita je asi to, co občany drží nad vodou. Někteří z nich se paradoxně díky povodni konečně i vyspí. Jinak totiž denně projedou přes Vaňov kvůli nedokončené dálnici D8 stovky kamionů.

Nikdo nám nic neřekl

Lidé se ale zlobí na krajské město. "Informací bylo málo, nic jsem nevěděli a dál nic nevíme," posmutněle pronesl Daniel Vršecký, jehož dům zalila voda podruhé. "V roce 2002 jsem nevěřil, že to může přijít, tentokrát už jsem byt vystěhoval, byl jsem se tam podívat, byla tam do výšky metru voda," popsal Němec, který teď bydlí u syna na Střekově. "Teď musím čekat, pak zavolám syny a vnuky a začne úklid, ale jsem optimista," doplnil.

Občané Vaňova čekají až voda opadne a oni budou moci pro nákup autem. Informace podle nich chybí, jediné co se dozvídají je, že zavřena byla lesní stezka k nedalekým vodopádům. "Jsou sice krásné, podmanivé, ale výlet k nim je to poslední, na co teď myslíme," uzavřel s ironií v hlase debatu ve vlaku zpět na ústecké západní nádraží jeden z Vaňováků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…