Ústeckou ČSSD povede Scherfer. Klade si za cíl její očistu

05.01.2013 16:44

Krajská organizace ČSSD v Ústeckém dnes zvolila svým novým předsedou Radka Scherfera. Prvním místopředsedou bude Jaroslav Foldyna, další tři místopředsedy sjezd teprve zvolí. Novinářům to oznámili oba politici. Uvedli, že chtějí stranu zbavit problémů, které ji v posledních letech v regionu provázely. Předsednickou funkci uvolnil Arno Fišera, který už na ni nekandidoval. Pro Scherfera zvedlo ruku 132 z 144 přítomných delegátů, pro Foldynu 105.

Ústeckou ČSSD povede Scherfer. Klade si za cíl její očistu
Foto: red
Popisek: Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Radek Scherfer

Fišera složil funkci na konci listopadu 2012, krátce po uzavření krajské koalice s KSČM. Jeho strana sice ve volbách v kraji skončila druhá, ale výrazně oslabila a přišla o víc než polovinu voličů. V roce 2008 jí dali 32,8 procenta hlasů, loni jen 16,1. Fišera tehdy uvedl, že nemá volnost v reformaci krajské organizace, protože musí pracovat s místopředsedy, které mu zvolí okresy. Prý kvůli tomu nese odpovědnost i za špatnou personální politiku celé severočeské ČSSD. Tu provázelo v posledních letech hned několik skandálů, spojených především s nakládáním s evropskými dotacemi.

Krajskou organizaci po Fišerovi chtěl vést jak Foldyna, který to oznámil už vloni, tak i Scherfer. Svou kandidaturu potvrdil ale až dnes. Nakonec budou v čele oba - Scherfer jako předseda, Foldyna ve funkci prvního místopředsedy a statutárního zástupce. I před novináře předstoupili společně.

Média prý vedla kampaň proti ČSSD

"Chceme očistit ČSSD od problémů, které se na ní nahromadily," uvedl Scherfer, přímo je ale ani jeden z nich nepojmenoval. O skandálech, jež se s ústeckou ČSSD poslední léta pojily, hovoří jako o "kampani proti ČSSD", kterou podle nich vedla média. "ČSSD odváděla svou práci na sto procent," prohlásil Scherfer. Pověst strany chtějí zlepšit levicovou politikou a tím, že prosadí do celostátního programu ČSSD řešení problémů svého kraje. "Očekáváme, že ČSSD bude za 16 měsíců vládní stranou," řekl ČTK Foldyna. Mezi krajskými prioritami uvedl dostavbu dálnice D8 a splavnění Labe.

Osmatřicetiletý Scherfer začínal v komunální politice v Kadani, nyní působí jako předseda představenstva nemocniční firmy Krajská zdravotní. Dvaapadesátiletý Foldyna je v politice už od konce 90. let. Od roku 2010 je poslancem. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…