Ústecký kraj schválil zaplacení korekcí ROP Severozápad

19.08.2013 22:16

Ústečtí krajští zastupitelé dnes schválili zaplacení korekcí dotačnímu úřadu ROP Severozápad. Do roku 2020 musí kraj zaplatit 598 milionů korun z celkových 1,6 miliardy korun plošných korekcí, které programu vyměřila jako pokutu Evropská komise za chyby v projektech. Komise už obnovení programu povolila, do roku 2015 by ROP Severozápad mohl rozdělit ještě asi 6,5 miliardy korun. Zaplacení své části korekce dnes schválili i karlovarští zastupitelé. Menší z obou krajů bude splácet 308 milionů korun.

Ústecký kraj schválil zaplacení korekcí ROP Severozápad
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Na zaplacení korekcí Karlovarskému i Ústeckému kraji půjčí stát. Půjčku státu budou kraje splácet do roku 2020. Pro úhradu korekcí bylo dnes v tajné volbě 39 z 48 ústeckých zastupitelů, proti čtyři a čtyři se zdrželi. Jeden z 48 přítomných zastupitelů si nepřevzal hlasovací lístek.

Pro Ústecký kraj není rozdíl mezi penězi, o které by neobnovením dotačního programu přišel a požadovanou korekcí, tak vysoký. "Rozdíl mezi přijetím a nepřijetím nabídky vlády je 84 milionů korun. Do výhod nejsou započítány další doprovodné přínosy pro obce a další žadatele a další výhody, jako jsou nové stavební zakázky, zvýšená zaměstnanost a tak dále," uvedl radní pro oblast majetku a investic kraje Ladislav Drlý (KSČM).

Zastupitelstvo nepřijímá odpovědnost za chyby

Hejtmanův náměstek Stanislav Rybák (KSČM) připomněl, že v žádném usnesení neuvádí kraj termín "přijímáme korekce". Na dnešním jednání zaznívala jenom "dotace pro ROP Severozápad", rozdíl je podle Rybáka v tom, že současné zastupitelstvo nepřijímá odpovědnost za chyby v dotačních projektech. Neprošly pozměňovací návrhy opozice na veřejné hlasování a deklarování zájmu kraje k připojení se jako poškozený v případném trestním stíhání viníků.

Kraje původně měly platit pokutu celkem 2,3 miliardy korun, které po nich požadovalo Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Po změně vlády se jim s novým ministrem financí Janem Fischerem podařilo domluvit její snížení. Pokud zastupitelstva korekci schválí, ministerstvo jim na ni půjčí peníze. Podle předsedy Výboru Regionální rady ROP Severozápad a náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila (ČSSD) ale kraje musejí začít splácet už letos, dluh umoří v roce 2020. "První splátka bude poloviční než další roky, pro Karlovarský kraj 21 milionů a pro Ústecký 38 milionů," řekl Navrátil.

Problémy dotačního úřadu začaly v březnu 2011. Šéfa úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Dotace schvaloval výkonný výbor ROP Severozápad, ve kterém tehdy zasedali politici z vedení krajů z řad ČSSD, ODS a KSČM. Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za už proplacené chybné projekty. Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…