Ústřední výbor ČSSD bude v Hradci řešit jednání o vládě s ANO

28.04.2018 6:30

Aktuální situaci ve vyjednávání o vládě projedná dnes v Hradci Králové ústřední výkonný výbor ČSSD. Delegáti navážou na diskusi, která se vede ve straně ohledně možného vstupu do vlády s ANO. Proti němu se během tohoto týdne ostře postavili senátoři ČSSD, kteří chtějí lobbovat mezi členy, aby případnou koalici nepotvrdili ve vnitrostranickém referendu, píše ČTK.

Ústřední výbor ČSSD bude v Hradci řešit jednání o vládě s ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

I referendum bude jedním z témat jednání výboru.

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které socialistům přenechalo pět ministerstev včetně sporného vnitra. Sociální demokraté pak na schůzce místopředsedů předložili ANO některé další podmínky, například aby koaliční smlouva zavázala premiéra do týdne rezignovat, pokud všichni ministři ČSSD podají demisi.

Senátoři kritizují to, že současná varianta dohody počítá s účastí trestně stíhaného šéfa ANO Andreje Babiše ve vládě. Vadí jim i to, že by se menšinový kabinet ČSSD a ANO musel opírat při hlasování o důvěře o komunisty. Za třetí důvod proti koalici označili senátoři dosavadní hlasovací spojenectví ANO s komunisty a SPD ve Sněmovně.

Dnešní diskuse by se měla týkat i vnitrostranického referenda, které by mělo potvrdit případnou koaliční dohodu. Otázkou je především to, zda by se uskutečnilo elektronicky, nebo klasickou listinnou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …