Ústupek EU vůči ČR? Při jednání o sporném rozpočtu zaznívají kompromisy

18.07.2020 20:50

Druhý den jednání o rozpočtu, jehož se účastní premiéři jednotlivých unijních zemí včetně Andreje Babiše (ANO), přináší kompromisy vůči některým členským zemím. Na ruku se snaží jít především nejhlasitějším kritikům. Zdaleka nejvyšší mimořádné navýšení návrh přináší pro Českou republiku. Dostat bychom mohli až o téměř 27 miliard korun více, než se očekávalo. O navýšení informoval ČRo Radiožurnál.

Ústupek EU vůči ČR? Při jednání o sporném rozpočtu zaznívají kompromisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
Předseda Evropské rady Charles Michel dnes (sobota) dopoledne na společném jednání s představiteli unijních zemí přišel s návrhem, který v rámci objemu 750 miliard eur přesunul 50 miliard eur z původních 500 vyhrazených na granty mezi půjčky. Ty teď nyní dosahují až 300 miliard.

Přesunutí 50 miliard by mohl být ústupek vůči šetřivým zemím, zejména Nizozemsku. To spolu s dalšími státy žádá snížení celkových prostředků ve fondu; podobný postoj zastává i Česko.

Nizozemsko chce mít jistotu, že prostředky budou využité smysluplně, o národních plánech pro využití prostředků chce proto hlasovat jednomyslností, což by mu umožnilo zablokovat některé sporné části.

Upravený návrh víceletého finančního rámce EU nyní počítá s navýšením financí v rámci kohezní politiky o jednu miliardu eur, z které má polovina putovat pro méně rozvinuté regiony a 300 milionů eur na podporu regionů při opouštění fosilních paliv.

Mimořádné navýšení dostaly Belgie, Kypr, Slovinsko a Česká republika, přičemž navýšení pro náš stát je nejvyšší. Jelikož však horlivé jednání není u konce, mohou se propočty ještě dosti pozměnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…