Ústupek za ústupkem. Stanou se VV továrnou na sliby?

07.06.2010 11:06

Volili jste Věci veřejné kvůli tomu, že slibovaly převést deset miliard z obrany na školství, nebo že zavedou agenta provokatéra? Podle Hospodářských novin ani jeden z těchto slibů VV nehodlá dodržet.

Ústupek za ústupkem. Stanou se VV továrnou na sliby?

Taháky pro voliče před volbami? Zapomeňte na ně, vzkazují svými kroky vyjednávači Věcí veřejných. Nahnuto z tohoto pohledu mají takové priority, jako bylo zavedení agenta provokatéra, desetimiliardové škrty na ministerstvu obrany, zrušení poplatku za recept a následné rušení dalších poplatků ve zdravotnictví, uvádějí Hospodářské noviny.

Nikdo vám nemůže dát tolik, co vám my můžeme slíbit. Tímto bonmotem vůči voličům se řídila strana Radka Johna a deset dnů po volbách už couvá od mnoha svých předvolebních slibů. Hodně lákalo zavedení agenta provokatéra. „Dopracovali jsme to s odborníky z právnické fakulty, aby naše návrhy byly vymahatelné. Agenta provokatéra jsme změnili na institut předstírané nabídky úplatku," říká místopředsedkyně Karolína Peake. Provokaci by tedy bylo možné použít jen na základě podezření, testován by tedy nemohl být kdokoliv.

Škrtání deseti miliard na obraně je teď prý už naivní

S lehkým srdcem se Věci veřejné vzdávají i dalšího konkrétního závazku, který měly ve svém programu, a sice převést 10 miliard z rozpočtu ministerstva obrany do školství. „Škrtání bude, bylo to jednou z priorit, ale že by to bylo 10 miliard, to by asi bylo naivní říkat," připouští pro HN vyjednávačka Kristýna Kočí. Strana prý v programu nezohlednila škrty, které loni realizoval dosluhující ministr obrany Barták.

Když strana couvne od svých předvolebních pilířů, tak ani nepřekvapí, že trvat na svém nebude ani v oblasti zdravotnictví. Teď už silně nestojí ani za zrušením poplatku za recept a následném rušení dalších poplatků ve zdravotnictví. „Zatím nemohu říct, od čeho budeme či nebudeme ustupovat," připravuje si zadní vrátka místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Nedodržení slibů zkusí VV zamaskovat strašením velkou koalicí

Věci veřejné tak hodlají vstoupit do stejné řeky jako jejich předchůdci ve vládě a parlamentu - Unie svobody a Strana zelených. Zrušené sliby by ale mohly stranu poškodit už před podzimními komunálními volbami. I proto VV nechtějí koaliční spolupráci definitivně potvrdit. Jejich manažer Vít Bárta část ODS obvinil, že si stále přeje velkou koalici. Právě „státotvorným" zabráněním vládě ODS s ČSSD by VV mohly své ústupky obhajovat. Je otázkou, zda jim to voliči uvěří.

Související:

Vláda bude vznikat obtížně, pokud politici dodrží své sliby 

Haas (ODS): Věci tajemné

John pomalu ustupuje v koaličních podmínkách 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…