Ústupků už bylo hodně, říká k restitucím sekretář Holub

30.11.2013 20:36

ČSSD slibovala před volbami revizi zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, nyní to však vypadá, že program nemusí naplnit. Bohuslav Sobotka proto sestavil expertní skupinu, která se pokusí najít pro obě strany kompromis. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub však odmítá, že by církve udělaly nějaké významnější ústupky.

Ústupků už bylo hodně, říká k restitucím sekretář Holub
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

"Nabídka ze strany církví pro vysvětlování sociální demokracii trvala po celou dobu, co se o zákoně jednalo. Já osobně si přesně pamatuji situaci po Událostech, komentářích s Jeronýmem Tejcem, kdy jsem říkal, že bychom velmi rádi s ČSSD jednali. On říkal: 'Určitě, máme zájem, ozveme se a sejdeme se.' Slíbil, ale nakonec se neozval," popisuje v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Tomáš Holub.

Pohledy ČSSD a církví jsou na revizi zákona rozdílné, církve si chtějí především pohle Holuba sednout a ukázat nad reálnými výpočty restitučních nároků, že nejsou velkorysé, jak tvrdí sociální demokraté. "Že jsou, jestliže ne stejné, tak méně výhodné pro církev, než byly restituce v roce 1991," míní Holub.

"Mluvili jsme o formách finančních náhrad. Říkali jsme, že jsme nadále připraveni stát za tou gentlemanskou dohodou na Pražském hradě, která jde naprosto nad rámec restitucí. Jsme připraveni deklarovat spolupráci, nikoliv pouze z naší strany, a transparentnost nakládání s prostředky. Máme tedy tři oblasti, o nichž jsme připraveni diskutovat a hledat společné řešení," vyjmenovává.

Argument Bohuslava Sobotky, že církve by měly být chudé, schvaluje. "My říkáme: ano, církve mají být chudé a my chudí budeme. A to i v případě, že restituce budou pokračovat v takové formě, jak jsou nyní schváleny zákonem. Jestliže se máme starat o to, co dnes děláme a zároveň neprojídat budoucnost, tak nás nic jiného než velmi skromné žití nečeká. Je také důležité si uvědomit, že vyplácení 59 miliard korun je rozloženo do třiceti let. Ročně to nejsou ani dvě miliardy, což jsou jako dva milimetry z rohlíku v případě, že ten rohlík představuje státní rozpočet. Jedná se o takto malou část," přirovnává sekretář.

"My jsme v situaci, kdy se dohodlo 16 subjektů a konstrukce smluv, která byla učiněna, je tak sofistikovaná a proces je natolik rozeběhnutý, že dnes je nereálné jakkoliv věc znovu otevírat. Navíc spolu s dalšími církvemi jsme přesvědčeni, že ústupků se již učinilo hodně. Každý další ústupek by tak znamenal nemožnost církví, především tedy těch malých, reálně přežít," uzavírá Holub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…