Utajený dokument: Tak se vláda chystá hájit restituce před soudem

29.03.2013 6:57

Kabinet Petra Nečase (ODS) ani v nejmenším nepochybuje o tom, že spor o církevní restituce u Ústavního soudu (ÚS) vyhraje. Šéf vládní Legislativní rady a ministr bez portfeje Petr Mlsna připravuje pro jednání ÚS, který se bude zabývat návrhem opozice na zrušení zákona o církevních restitucích, obsáhlou argumentaci. Informuje o tom deník Právo.

Utajený dokument: Tak se vláda chystá hájit restituce před soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na petičním výboru se probírala petice proti zákonu o církevních restitucích

Dobře utajovaný dokument pro vládu se podařilo Právu získat. Mlsna v něm nesouhlasí s námitkou, že byl zákon přijat přes nesouhlas většiny občanů. "Pokud by měly být schvalovány pouze takové zákony, se kterými souhlasí většina občanů, znamenalo by to zásadní změnu ústavního systému založeného na principu zastupitelské demokracie," říká v textu a podotýká, že systém České republiky není založen na principu přímé demokracie.

Mlsna dále odmítá připomínku, že zákon zakládá nerovnost mezi skupinami restituentů, protože paušální náhrada za nevydaný majetek bude odvozena od současných tržních cen. To, že se nyní oceňuje cenami platnými v současnosti, způsobila podle Mlsny  "dvacetiletá neústavní činnost zákonodárce". Výše náhrady pro církve podle něj odráží zásadu přiměřenosti, píše Právo. O diskriminaci nemůže být řeč, protože prý nelze srovnávat restituce dřívější a současné.

Kontinuita církví

Ministr bez portfeje vyvrací také připomínku opozice, že nebyly restituovány právnické osoby, ale církev nyní ano. Mlsna to vysvětluje tím, že jiné právnické osoby zanikly v roce 1948 a není tedy koho odškodnit. Naproti tomu církve existují kontinuálně.

Kritiku opozičních poslanců a senátorů za to, že zákon prolamuje hranici 25. února 1948, která byla při restitucích určena jako nepřekročitelná, Mlsna ve svém dokumentu rovněž odmítá a označuje ji za nelogickou. Protože není-li prý datum prokázáno, pak nelze "současně jednoznačně tvrdit, že se poskytnutím náhrady prolamuje hranice 25. února 1948". Podle odpůrců zákon totiž tím, že poskytuje finanční náhrady za majetek, o němž není prokázáno, zda a kdy přešel na stát, může jít před toto datum, vysvětluje deník.

V neposlední řadě nesouhlasí šéf Legislativní rady vlády ani s tím, že by konečný zisk připadl Vatikánu, protože majetek se prý v případě katolíků bude vracet konkrétním farnostem, řádům a charitám. Ostatní církve pak návaznost na Vatikán nemají.

Co se bude vracet

Zákon počítá s tím, že církve dostanou zpátky pozemky a majetek v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který vrátit nelze, jim pak stát bude po dobu třiceti let vyplácet náhrady, jejichž výše se působením inflace může vyšplhat až nad 90 miliard.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…