Úterní bomba. Radní ČRo rozpálený doběla. „Soudruh Leschtina zapomněl na svou minulost v době KSČ? Mu ji připomenu…“

17.08.2021 15:56 | Komentář

Podle radního Českého rozhlasu Tomáše Kňourka je jednou z nejběžnějších chorob nejen některých politiků, ale i řady takzvaných novinářů amnézie. „Souvisí hlavně s všudypřítomným dvojím metrem, rovněž se týká ztráty paměti jich samotných, kdy se snaží zametat pod koberec své dřívější postoje a angažmá. Nemají páteř, dokážou sloužit kdykoli a komukoli. Dokonalí presstituti (omlouvám se prostitutkám),“ uvedl Kňourek ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Úterní bomba. Radní ČRo rozpálený doběla. „Soudruh Leschtina zapomněl na svou minulost v době KSČ? Mu ji připomenu…“
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Kňourek, místopředseda Rady Českého rozhlasu

„K mému úžasu už delší čas přispívá do pořadu stanice Český rozhlas Plus nazvaném Názory, argumenty jistý Jiří Leschtina. Pod dohledem svého dlouholetého přítele a šéfredaktora zmíněné stanice Petra Šabaty jsou jeho příspěvky vždy ideově cajk, povinně kálí tu na Babiše, tu na Okamuru, Orbána nebo Putina, ale zase neopomene pochválit blížící se ráj pod vedením soudruhů z Bruselu či rozsévačů přátelství, klidu a míru z Washingtonu,“ uvedl Kňourek. 
 

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19279 lidí
Rozhodl se reagovat na jeho komentář pod názvem „Slovenské osekání komunistických a estébáckých důchodů budiž inspirací i pro Česko“. Leschtina píše: „Slovenský parlament přijal zákon, nad kterým bychom měli zpozornět. Tamní zákonodárci snižují penze vrcholným představitelům komunistického režimu včetně příslušníků Státní bezpečnosti, která byla klíčová pro udržení totalitní moci v Československu. A už jenom proto, že jsme se Slováky po 40 let sdíleli všechny hrůzy totality ve společném represivním státě, bylo by žádoucí, aby se rozhoupali i čeští zákonodárci. A přišli s normou, jak osekat nezaslouženě přemrštěné důchody i tuzemským prominentům a vykonavatelům starého režimu.“
 
V další části pokračuje: „Třicetiletá prodleva jen do neúnosnosti zesílila nespravedlnost, kterou si s sebou vláčíme ze starého režimu. A sice že iniciátoři a vykonavatelé komunistických zločinů a nezákonných represí si užívali a dosud užívají stáří na úrovni, o jaké se může jen snít bývalým politickým vězňům a dalším pronásledovaným. Jejich pronásledovatelé – vrcholní komunisté, zaměstnanci a funkcionáři Státní bezpečnosti a dalších totalitních institucí – byli za své služby odměňováni kariérními vzlety a nadprůměrnými platy.“
 
A shrnutí Tomáše Kňourka? „Soudruh Leschtina ‚sdílel všechny hrůzy totality v represivním státě‘ a ‚vláčí si s sebou nespravedlnost ze starého režimu‘. Na to snad ani výraz chucpe nestačí. Proč? Leschtina působil v 80. letech minulého století právě se svým nynějším chlebodárcem Šabatou v deníku Mladá fronta – tiskovém orgánu ÚV SSM. O tom, jak moc za bývalého režimu trpěl, zanechal řadu stop.“
 
 
A byl konkrétní. „V závěru jednoho z mnoha budovatelských komentářů z roku 1987 nazvaného Efektivně v keramice soudruh Leschtina uvádí: „Na nedávném celostátním aktivu k zabezpečení závěrů 4. zasedání ÚV KSČ zdůraznil M. Jakeš ve svém závěrečném slově, že nám nejde o jakýkoli růst výroby, ale o takovou výrobu, která bude mít efektivní užití na vnitřním či zahraničním trhu. Doufáme, že tato slova si pečlivě poznamenali na poradě přítomní kapitáni sklářského a keramického průmyslu i ti, kteří mají s vývozem jejich výrobků co do činění,“ apeluje bojovník s (vlastní) minulostí. 
 
Jako další zmínil jeho reportáž ze Sovětského svazu nazvanou Poklady černé řeky, kde na břehu řeky Ural uspořádali svazáci konferenci. „Karačaganak, česky černé řečiště. Tak se nazývá nedaleké naleziště unikátního zemního plynu s dosud nevídaným obsahem kondenzátů a parafinu. Pro sovětské plynaře stavíme ve stepi silnice, těžební základnu včetně dílen pro servis a opravy, byty a občanskou vybavenost. Naši lidé sem přišli už v červnu minulého roku. Co tedy až do teďka dělali na stavbě svazáci?“ ptá se přímo tajemně reportér Leschtina.
 
Jiří Leschtina, reprofoto YouTube.com
 
 

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
„Takových kousků najdete v archivech bezpočet a všechny svědčí o přímo úděsném životě redaktorů Mladé fronty pod kuratelou totalitního režimu. Přitom do vysílání nejen Českého rozhlasu Plus má vstup zakázán například Jan Schneider, disident (předlistopadový i současný), člen Plastic People, skvělý analytik a hlavně názorově neskutečně zajímavý člověk. Nebo Petr Žantovský, vysokoškolský pedagog, publicista, mediální analytik, či spisovatelka a disidentka (předlistopadová i současná) Lenka Procházková. Podobných osobností jsou desítky. Mají ale smůlu. Přemýšlejí ‚závadově‘. Tak jako před sametovým převratem nešli na ruku tehdejší vůdčí ideologii, nejdou na ni ani dnes. Na rozdíl od Leschtinů, Šabatů a dalších vyznavačů kultu jednoho správného názoru. Na době nezáleží, vždy se přizpůsobí. Vždyť je to tak pohodlné,“ uvedl radní ČRo. 
 
Rada Českého rozhlasu s tím ale nic udělat nemůže. Do její gesce patří z personálních otázek pouze volba generálního ředitele a jmenování šéfů regionálních studií. Vše ostatní je věcí vedení Českého rozhlasu. Nicméně své postřehy mohou radní vyjadřovat třeba právě touto formou.
 
„U Českého rozhlasu zůstanu. Koncem července do Prahy zavítala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. ‚Přivezla‘ přes sedm miliard eur pro nastartování české ekonomiky, přičemž se setkala s premiérem Andrejem Babišem, pak přišla na řadu tisková konference. Těsně před ní Český rozhlas a ČTK šířily informaci, že Česká republika musí pro získání zmíněného obnosu vyřešit Babišův údajný střet zájmů. ‚V životě jsem takovou prasárnu nezažil. Jde o lživou informaci a účelovku,‘ reagoval premiér,“ pokračuje Kňourek.
 
 
Který si sám vyžádal od vedení Českého rozhlasu stanovisko k dané věci. A důvod? „Tak za prvé premiér nedostal prostor pro vlastní vyjádření a za druhé rozhlas vychází z mediálně stále populárnějších ‚nejmenovaných zdrojů‘. Vše je postaveno na anonymitě a interpretaci redaktorů Českého rozhlasu. Čili až bude někdo anonymně tvrdit, že kdokoli z rozhlasu pojídá malé děti, je to v pořádku, bude se to vysílat? Navíc ředitel Pokorný ve své odpovědi na moje dotazy říká, že ze stejných zdrojů, které použil redaktor rozhlasu Viktor Daněk, vychází i ČTK. Jak to, že ředitel rozhlasového zpravodajství mluví i za ČTK? To jsou novináři na Babiše domluveni? Nebo pan ředitel operuje s informacemi z třetí ruky a pracuje s nimi navenek? Nevím, co je horší,“ dodává. 
 
Rozhlas, který si platí povinně čeští občané, tak podle něj dává najevo, že mu jsou milejší zcela odcizení úředníci někde v Bruselu než česká vláda a její premiér.
 
„Ten komukoli z mnoha důvodů nemusí vonět, ale je to legitimně zvolený český vrcholný exekutivní činitel se svojí odpovědností vůči voličům, a to nejen svým. Zatímco státní rozhlas (i televize) odvíjí svou odpovědnost od Čechům zcela neznámých a nezodpovědných činitelů z lůna byrokratického aparátu tisíce kilometrů od české kotliny. Jaký mají tito lidé zájem na ovlivňování voleb v České republice?
 
Zdůrazňuji přitom, že rozhlas je de facto státní, je totiž zřízen českým zákonodárným sborem a financován speciální daní, která tuto odvislost nijak nenarušuje, ba naopak. Tudíž by vedení zpravodajství takovéhoto média mělo v první řadě poskytovat zvoleným zástupcům ČR objektivní zacházení. Toto považuji za záškodnictví a je jedno, zda jde o Andreje Babiše, Petra Fialu, Ivana Bartoše či kohokoli jiného,“ uzavírá radní Českého rozhlasu svůj komentář. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…