Útočí a útočí. A pak zase útočí. Rusové to Ukrajincům vůbec neusnadňují

27.10.2023 10:10

Ukrajinci pokračují ve své protiofenzivě, ale nezahálejí ani Rusové. Snaží se obklíčit město Avdijivka v Doněcké oblasti obklíčit. Útoky probíhají prakticky 24 hodin 7 dní v týdnu. Ukrajinci se začínají bát, že je Západ přestane podporovat. I kvůli tomu, že naslouchá ruské propagandě. Na sítích se šíří video, které ukazovalo billboard v New Yorku s nápisem „Sláva moči“ vedle obrázku Zelenského. Graffiti ve městech jako Varšava, Berlín a Paříž zobrazující Zelenského, jak požírá peníze od svých západních spojenců.

Útočí a útočí. A pak zase útočí. Rusové to Ukrajincům vůbec neusnadňují
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí
Tvrdé boje na Ukrajině neutichají. Rusové se dál snaží obklíčit ukrajinské vojáky v Avdijivce, kde se podle americké zpravodajské stanice CNN stále ukrývá asi 1600 civilistů. Snaží se je evakuovat speciálně k tomu vytvořená jednotka známá jako „Bílí andělé“.

„V průměru evakuujeme čtyři lidi z Avdijivky denně,“ řekl CNN v telefonickém rozhovoru poručík Dmytro Solovij, člen jednotky.

Silově významné útoky podnikají Rusové na Avdijivku od 10. října a analytici se nemohou shodnout, zda tak činí jen proto, aby v tomto místě fronty zablokovali co největší množství ukrajinských sil, nebo útočí s úmyslem skutečně postoupit a pohnout s frontou na místě, kterému Ukrajinci kvůli své vlastní protiofenzivě nevěnují tolik pozornosti.

„Situace je napjatá,“ řekl Solovij a vysvětlil, že lidé už nemohou odejít sami, musejí čekat na evakuaci. „Kvůli zvýšenému ostřelování se lidé začali častěji přihlašovat (k evakuaci). Většina lidí, kteří ve městě zůstávají, jsou starší lidé, většinou muži, (zůstali, protože) nechtěli opustit své domovy,“ vysvětlil Solovij. „Nyní je situace tristní. Jen abyste pochopili, každý den je shozeno 10–15 bomb.“

Bílí andělé jsou prý teď jedinou silou schopnou dopravit do města potraviny a nějaké léky. „Dodáváme je každý den. Žádný den nemáme volno,“ prozradil Solovij.

Avdijivka se stala frontovým městem již v roce 2014, kdy na město s původně třiceti tisíci obyvateli, udeřili separatisté samozvané Doněcké lidové republiky, podporovaní ruskými silami. Ukrajinská armáda už tehdy proměnila město v pevnost a od té doby v podstatě drží své pozice. Jen dříve normální město se teď na podzim v podstatě proměnilo v hromadu sutin. Avdijivka jako taková podle Bílých andělů v podstatě zmizela.

„Situace se radikálně nezměnila – je těžká,“ řekl ve středu v denní aktualizaci šéf vojenské správy města Avdijivka Vitalij Barabaš. „Obranná linie kolem města i ve městě samotném je neustále pod palbou. (Rusové) střílejí ze všeho, co mají. … Naši vojáci vytrvale drží linii a způsobují nepříteli značné ztráty na lidské síle a vybavení,“ dodal s tím, že ruský útok pokračuje s různou intenzitou 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

V prvních dnech ofenzivy Rusové přišli o nemalé množství techniky včetně tanků a vojenských transportérů. Po těchto ztrátách prý Rusové změnili taktiku a vrhají proti Ukrajincům živou sílu podpořenou výraznými dělostřeleckými údery. Jde o postup, jakým dobyli i město Bachmut. Ale v Avdijivce prý neuspějí. „Nemyslím si, že je to stejné jako Bachmut. Avdijivka je bitvami zocelené město, zažilo toho hodně,“ řekl Solovij.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) velké ztráty těžké techniky pravděpodobně oslabí schopnost Ruska provést další větší ofenzivu. Od 10. října prý Rusové přišli o 5 tisíc vojáků, kteří byli buď zraněni nebo zabiti. Přišli také o 400 obrněných vozidel.

„Satelitní snímky ukázaly, že ruská armáda ztratila mezi 10. a 20. říjnem u Avdijivky nejméně 109 vojenských vozidel, především obrněných bojových vozidel a tanků,“ upozornil ISW, který doplnil, že velké ztráty těžké techniky Rusové zaznamenali i v bojích u Vuhledaru v zimě 2022 a 2023. Ztráty u Vuhledaru nebo u Avdijivky Rusům podle institutu v podstatě znemožňují vést dlouhodobě velké operace mechanizovaných sil.

Ztráty lidské síly se ruská armáda může pokusit nahradit vojáky z řad přistěhovalců. 25. října byla schválena zákonná možnost odebrat občanství naturalizovaným občanům Ruské federace, což může být chápáno jako nátlakový nástroj k náborům do armády.

Ukrajinci se obávají, že se na straně Západu projeví únava z války a Ukrajina dostane méně pomoci, než by potřebovala, což bude problém, protože její obrana proti ruské agresi je životně závislá na pomoci Západu. Server Kyiv Post s odvoláním na další zdroje upozornil, že svůj díl viny na tom má i ruská propaganda, která se šíří i na Západě.

„V Evropě došlo k viditelnému nárůstu ruské propagandy ve srovnání s prvními měsíci roku 2022,“ řekl agentuře AFP Ruslan Trad, rezident pro bezpečnostní výzkum Laboratoře digitálního forenzního výzkumu (DFRLab) Atlantické rady. „Hlavním cílem Ruska je vrazit klín do západních společností, polarizovat je a zobrazovat pomoc Ukrajině jako ‚problematickou‘.“

Po sociálních sítích např. kolují upravené obrázky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Graffiti ve městech jako Varšava, Berlín a Paříž zobrazující Zelenského, jak požírá peníze od svých západních spojenců. Žádné takové graffiti nebylo nalezeno. Jako první na graffiti upozornila agentura AFP.

„AFP také odhalila vymyšlené zprávy německých a francouzských médií o graffiti zobrazujících Zelenského zapleteného do kanibalismu. Když Zelenskyj minulý měsíc navštívil Spojené státy, objevilo se upravené on-line video, které ukazovalo billboard v New Yorku s nápisem ‚Sláva moči‘ vedle obrázku ukrajinského vůdce,“ napsal server Kyiv Post.

V této situaci Ukrajina dostala od EU slib finanční pomoci v podobě dalších 50 miliard euro.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bezcenná svodka ukrajinské propagandy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠámot , 27.10.2023 11:09:48
Pročpak nám také v rámci objektivity nepřinesete nějakou svodku tisku i z druhé strany?

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…