Útočí na nás roztleskávači ruské propagandy, vysvětluje Marek Wollner, proč lidé kritizují ČT

16.02.2016 13:15

Na Českou televizi útočí roztleskávači kremelské propagandy, uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf Reportérů ČT Marek Wollner.

Útočí na nás roztleskávači ruské propagandy, vysvětluje Marek Wollner, proč lidé kritizují ČT
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

Wollner v rozhovoru mimo jiné uvedl, že když v roce 2012 vstoupil na Facebook, oslovila jej skupina příznivců, kteří jej chválili za kritické reportáže o přestavitelích tehdejší vládnoucí pravice. „Když jsme pak stejně přistoupili k další vládě, k Babišovým kauzám a k prezidentu Zemanovi, tak tihle lidé pochopili, že jejich názory nesdílím, ani si je nenechám vnutit. A z přehnaně přátelského tónu přešli do militantní nenávisti,“ podotkl.

Vyjádřil se také ke kritice České televize. „Tak televizi samozřejmě lze kritizovat věcně, jako každou instituci. A pak demagogicky. To první bylo a bude a je to v pořádku. To druhé se obzvlášť rozjelo pod vlivem ruské propagandy. Tyhle servery na to jdou poměrně chytrým způsobem: Kradou nám jazyk. Obviňují nás z toho, co sami činí. Zloděj křičí, chyťte zloděje! To je přesně přepólování slov, jaké známe z Orwella. Kdy nad ovládanými masami vlají transparenty Válka je mír, Svoboda je otroctví, Nevědomost je síla. Jenže zatímco ruští propagandisté jsou řízeni přímo z Kremlu, naše televize nemá nad sebou nějakou organizovanou moc, která by nám mohla cokoliv nařídit,“ uvedl k České televizi. Podle něj by ruská propaganda byla poměrně neškodná, kdyby nenalezla zakotvení například na Hradě. 

„Tady vznikla jakási akční fronta roztleskávačů kremelské propagandy. Což jsou lidi jako Petr Štěpánek nebo Petr Žantovský, kteří prohráli v televizní krizi před šestnácti lety, museli na čas složit zbraně, a teď cítí svou šanci. Ale i klausovci typu Petra Hájka s jeho Protiproudem, antisemité kolem Adama Bartoše, nebo lidi s nestrávenými komunistickými rezidui jako senátor Jan Veleba. Ze všech těchto lidí se stali putinofilové,“ dodal Wollner. Útoky dle jeho názoru zesílily v době ukrajinské krize. 

Původní text ZDE

Podle Wollnera pořad Reportéři přispěl k rozpadu říše kmotrů, nyní však čelíme říši oligarchů. „Do značné míry jsme eliminovali vliv kmotrů, a místo toho se objevilo něco stejně nebezpečného, ne-li nebezpečnějšího. Srůstání nejen byznysové moci s politickou, ale i s mediální. Jaký to má dopad, vidíme na Babišových novinách, kde chybí konfliktní témata, týkající se jejich majitele, a nastoupila permanentní masírka jeho politických konkurentů. A už tady máme i malého Babiše v podobě senátora Iva Valenty, který si koupil podíl v Parlamentních listech,“ popsal Wollner.

Chránit veřejnoprávní prostor je pro politiky životně důležité, tvrdí Wollner. „Vždyť média oligarchů a zvlášť těch, kteří mají politické ambice, slouží především jejich zájmům. A veřejnoprávní média pak zůstávají obhájcem plurality a posledním útočištěm stran, jejichž předseda není zrovna mediálním magnátem,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…