Útok chemickými zbraněmi. To prý hrozí od teroristů

19.11.2015 11:43

Teroristé mohou proti Francii udeřit chemickými a biologickými zbraněmi. Ve francouzském parlamentu to prohlásil premiér Manuel Valls. Národní shromáždění, dolní komora parlamentu, dnes hlasuje o tříměsíčním prodloužení výjimečného stavu, který byl vyhlášen po pátečních teroristických útocích v Paříži.

Útok chemickými zbraněmi. To prý hrozí od teroristů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce svíček před francouzskou ambasádou

„Víme, že existuje hrozba chemických či biologických zbraní,“ řekl Valls. „Teroristé zaútočili na Francii ne kvůli tomu, co dělá v Iráku a v Sýrii, ale kvůli tomu, jaká je,“ dodal.

Prodloužení výjimečného stavu zřejmě parlament schválí

Valls vyzval poslance, aby prodloužili trvání výjimečného stavu, který například umožňuje policii provádět razie bez soudních povolení. Očekává se, že dolní komora dnes toto mimořádné opatření schválí a že v pátek o něm bude hlasovat senát, tedy horní komora. Výjimečný stav bezprostředně po sérii atentátů ještě v pátek vyhlásil prezident François Hollande; platnost tohoto opatření je omezena na dvanáct dní a jeho prodloužení na čtvrt roku je podmíněno souhlasem parlamentu.

Mezitím se na internetu objevilo video, na kterém radikálové z Islámského státu pohrozili novými útoky ve Francii. Mají být odplatou za západní útoky proti organizaci, která ovládá části Iráku a Sýrie. Muslimové ve Francii mají podle mluvčích na videu trpělivě čekat. Informoval o tom server Novinky.cz.

„Bůh bude udržovat srdce nevěřících ve strachu. Bude je terorizovat a přinese teror do Francie a samotné Paříže,“ říká prý na videu jeden z bojovníků plynnou francouzštinou.

Celý text je ZDE

Další islamista na dotaz, co by po teroristických útocích v Paříži vzkázal Francii, říká: „Budeme na vás útočit stejně, jako vy útočíte na nás. Je to tak prosté. Myslíte si, že budeme reagovat? Ne. My také sbíráme (mrtvé) muslimy, nevinné v jejich vybombardovaných domech a na tržištích. My sbíráme těla a vy si myslíte, že to u vás doma nenastane? Samozřejmě, že to u vás nastane.“

„Myslíte si, že muslimové jsou slabí nebo poddajní? Ne, nejsme poddajní. Dokud nás budete bombardovat, půjdeme za vámi domů a zabijeme vás čímkoli, co bude po ruce,“ dodává.

Totožnost mrtvých je stále nejasná

Francouzské úřady zatím pokračují v identifikování těl dvou radikálů, kteří zahynuli při středeční policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis. Spekuluje se, že jedním z nich by mohl být Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který údajně stojí za pátečním masakrem v metropoli; tyto útoky si vyžádaly 129 lidských životů a stovky lidí utrpěly zranění. Druhým mrtvým, který zahynul při středeční policejní akci, je podle médií Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová, která na svém těle odpálila nálož.

Francouzské ministerstvo vnitra ani pařížská prokuratura prozatím totožnost mrtvých ze středy neoznámily, dnes oba úřady uvedly, že jejich identita je stále nejasná. Jean-Michel Fauverge, který je šéfem jedné ze zvláštních policejních jednotek, o jednom z těl řekl, že bylo ve velmi špatném stavu.

„Tělo bylo zohaveno, pravděpodobně od granátů,“ řekl.

Nadále se čeká na zveřejnění identity osmi lidí, které policie v Saint-Denis zadržela. Pařížský prokurátor Francois Molins již ale uvedl, že mezi nimi nejsou Abaaoud ani uprchlý Salah Abdeslam, který se na atentátech v metropoli podílel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…