Útok na Babiše: Někdo si z něj půl roku dělal mrazivou a drsnou legraci. Podívejte se sami

28.04.2014 11:06

Jsem nejbohatší ministr financí na světě! Takhle se šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvádí na Twitteru. Tedy ne na svém pravém účtu. Na internetu se totiž objevil další z mnoha falešných profilů vydávajících se za Andreje Babiše. Tento nepravý účet strážce české pokladny je ve vyhledávači Google hned na druhém místě. A z ministra si tropí legraci poměrně třeskutými fabulacemi jeho slov.

Útok na Babiše: Někdo si z něj půl roku dělal mrazivou a drsnou legraci. Podívejte se sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„ÁNO a bude lepšie! Som najbohatší minister financií na svete!“ představuje se na Twitteru Andrej Babiš, který již publikoval na 500 tweetů a má téměř 300 sledujících fanoušků. Poslední příspěvek neoficiálního profilu je z konce března. „Môžete ma odvolať #Agrofertu sa nevzdám! Čo som potreboval už mám zariadený!“ píše se na profilu. Až do tohoto tweetu autor stránky často přispíval a pravidelně komentoval aktuální dění. První tweet autor falešné "Babišovy" stránky publikoval 17. října loňského roku.

Mezi řadou příspěvků, kterými se autoři falešného profilu snaží karikovat ministra financí, se můžeme dočíst třeba to, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem potají popíjí basu becherovky nebo to, že bude poslancům prodávat lehké drogy. „Tak alkohol sme zakázali teraz začnem medzi poslancami predávať ľahké drogy samozřejmně z českej výroby!“ píše neoficiální profil Babiše. „Včera som počul že #Rittig mal 17 halierov z jednej MHD lístky no a čo?Ja mám 2,50 z každého litra bionafty 4,80 z kurčaťa 5,40 z kg prasaťa,“ zní další příspěvek.

Zmíněný falešný profil ministra financí není jediný a zřejmě ani ne poslední. O takových nepravých profilech píše i Daniel Dočekal, český internetový publicista. Ten připomíná, že podmínky užívání Twitteru umožňuji „vydávání“ se za někoho jiného s jasnou podmínkou; účet musí být označen, že nejde o reálnou osobu. „Twitter má v tomto ohledu pochopení pro parodii, satiru i řadu dalších věcí - byť samozřejmě pokud nějaký takový účet bude poškozovat toho, za koho se vydává, tak ani tady Twitter nebude mít příliš pochopení,“ míní Dočekal na serveru Pooh.cz.

Tweet roku

Rozpoznat oficiální profil tedy není nijak těžké. Ten Babišův má nyní 21 tisíc fanoušků. Na neoficiálním je navíc opravdu napsáno „Oficiálně neoficiální účet Anreje Babiše“. Navíc ani není příliš pravděpodobné, že by šéf ANO vyzýval prezidenta Zemana ke střílení občanů. „@Milos_Zeman skúsime sociologický pokus nechaj strieľať civilistov políciou a za ako dlho budú cudzinci retweetovat českej tweety?“ píše neoficiální profil Babiše.

O účty na Twitteru, ať už ty falešné nebo pravé, se zajímá i projekt Tweet roku. Ten má za cíl ukázat na význam českého Twitteru a každoročně přinášet pod značkou TWEET ROKU výčet toho nejlepšího za uplynulý rok. A právě tato anketa si loni všimla i Andreje Babiše. Dostal titul za Objev roku, se kterým se podělil s dalšími třemi nováčky českého Twitteru: novinářem Martinem Veselovským a sportovním komentátorem České televize Robertem Zárubou.

Populární ale není jenom jeho Twitter. Babiš je s podporou 53 procent občanů aktuálně nejdůvěryhodnějším politikem v Česku. A stejně je na tom i celé jeho hnutí. To by nyní podle průzkumu vyhrálo i volby do Poslanecké sněmovny ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…